Συνάντηση ΕΑΝΔιΘ με Υφυπ. Δικαιοσύνης

Θεσσαλονίκη 25-6-2020,

Την Τετάρτη 24-6-2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΑΝΔιΘ με το επιτελείο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δ. Κράνη. Δεδομένης της μεταβατικής περιόδου στην διοίκησή μας, στην συνάντηση παρέστη αντιπροσωπεία του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας από αμφότερες τις πλευρές. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν ως γενικές προτεραιότητες

  1. Την επανέναρξη του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας,
  2. Την υλοποίηση προγράμματος αμειβόμενης άσκησης σε δικηγορικά γραφεία μέσω διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, στα πρότυπα της Κύπρου,
  3. Την επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων του Διαγωνισμού Δικηγόρων (ιδίως οι καθυστερήσεις).

Περαιτέρω, συζητήθηκαν:

  1. Η προοπτική αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, ιδιαίτερα στα κεφάλαια της δικηγορικής άσκησης και των «συνεργατών», με προτεινόμενο από εμάς στόχο την διασφάλιση των αμοιβών τους.
  2. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, ιδίως ως προς την μονιμοποίηση των δικών με συγκεκριμένη ώρα και η ψηφιακή λειτουργία κτηματολογίου και δικαστηρίων. Ειδικά συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.
  3. Τα προβλήματα στην λειτουργία της νομικής βοήθειας, ιδίως ως προς τις καθυστερήσεις και την διαφάνεια στους διορισμούς. Ιδιαίτερα τονίσθηκε το ζήτημα της νομικής βοήθειας σε περιπτώσεις υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.
  4. Η διασφάλιση προτεραιότητας των αποφοίτων νομικής στην στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών.

Στην συνέχεια θα ενταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου να προωθηθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα εκφράζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασκούμενων και νέων συναδέλφων. Η Ένωσή μας υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας και την εγγύηση των δικαιωμάτων των ασκούμενων και νέων δικηγόρων.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Τρασανίδης Γιάννης……………….Σαλονικίδης Παύλος