Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΑΝΔιΘ με τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θεσσαλονίκη 9-8-2022,

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Ένωσης αποτελούμενη από τον Γραμματέα του ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ασκουμένων Γιώργο Σαχπατζίδη πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Πάνο Αλεξανδρή στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αρχικά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην εφαρμογή του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια μέσω ΕΣΠΑ δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των αδειών αναψυχής των ασκούμενων.

Ο κ. Αλεξανδρής αφού αναγνώρισε την ορθότητα της νομικής βάσης που του παρουσιάσαμε, συμφώνησε να ενημερώσει τον Υπουργό για την επανεξέταση της σχετικής ΚΥΑ (28242/2021) που ρυθμίζει το πρόγραμμα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τον Οκτώβριο όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα με τις πληρωμές και ρυθμίστηκαν μετά από δικές μας προτάσεις.

Επιπλέον, θέσαμε τα προβλήματα της υποαμειβόμενης και μη αμειβόμενης άσκησης που αποτελεί τον κανόνα στην «αγορά» της Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας την θέση της Ένωσής μας για καθορισμό νομοθετικά κατώτατης αμοιβής για την δικηγορική άσκηση, καθώς και την ανάγκη για έναρξη θεσμικού διαλόγου για την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων ως προς τη ρύθμιση της άσκησης. Τέλος, υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη απευθείας επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ πολιτείας και των θεσμικών εκπροσώπων των δικηγόρων για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η ΕΑΝΔιΘ, όπως έπραξε και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις θεσμικές συναντήσεις που στόχο έχουν την ενημέρωση και εξωτερίκευση των προβλημάτων που ταλανίζουν κάθε ασκούμενο/η και νέο/α δικηγόρο διεκδικώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος…………………………Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης………………….Γιώργος Παπαγεωργίου