Ψήφισμα της ΕΑΝΔιΘ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στέλνει μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες. Η ΟΓΕ απευθύνεται σε σένα τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν,  αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Δε θα τους αφήσουμε!

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους που μας εκβιάζουν να μη μείνουμε έγκυες γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος γι αυτούς. Οι  επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Facebook, προωθούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες.

Να μην αποδεχτούμε η μία πτυχή της ζωής μας να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη, να μη μπορεί η μία να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με την άλλη.

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής  και τη διεκδίκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Η προώθηση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης της γυναίκας δεν αποτελεί ανεπίκαιρο αίτημα στο κλάδο των Δικηγόρων. Το αντίθετο. Η εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων, η συχνή και μαζική αποχώρηση από το επάγγελμα, τα εξουθενωτικά ωράρια αλλά και η κακοπληρωμένη δουλειά νέων και ασκούμενων, η ηθελημένη– αδυναμία- να μην θεσμοθετείται η προστασία της λοχείας (άδειες, πλήρης και καθολική ασφαλιστική κάλυψη τοκετού), η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την πρόβλεψη επαρκούς κάλυψης εξόδων παιδικών σταθμών σε συνδυασμό με την επικρατούσα συνολικά στην κοινωνία κατάσταση, καθιστούν τον αγώνα για την διαμόρφωση και την διεκδίκηση  αιτημάτων προστασίας της γυναίκας και της μητρότητας, σύγχρονο και αναγκαίο όσο ποτέ. Κάθε επετειακή ανακοίνωση για τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας συνιστά γράμμα κενό και επιφανειακή ευχολογία, εάν δεν συνοδεύεται από την επιταγή της καθημερινής διεκδίκησης και της καθιέρωσης μέτρων προστασίας για την σημερινή γυναίκα Δικηγόρο, μισθωτή ή ελεύθερο εππαγγελματία. Η απόφαση του ΔΕΕ επί της υπόθεσης C-103/16 ,που έκρινε επιτρεπτή την απόλυση εγκύου στα πλαίσια των ομαδικών απολύσεων αλλά και η πρόσφατή απόφαση το έτος 2018 του Πρωτοδικείου Χανίων, που έκρινε νόμιμη την απόλυση νοσηλεύτριας κατά την διάρκεια λοχείας, δεν συνιστούν φυσικά, ατυχείς δικαστικές κρίσεις, ενσωματώνουν την σύγχρονη στόχευση για την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της γυναίκας και του κοινωνικού αποκλεισμού της από την εργασία ενώ παράλληλα ενσωματώνουν την παγίωση και δικαστικά, αντιδραστικών αντιλήψεων και καθημερινών φαινομένων καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων εκατοντάδων γυναικών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΟΥΝ:

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΚΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ. ΑΔΕΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ.

ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος…………………………………………..Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα……………………………………Ελένη Χατζηγιάννη