Ψήφισμα της ΕΑΝΔιΘ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη 30-4-2020,

Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης χαιρετίζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά! Αποτίουμε φόρο τιμής στους ανειρήνευτους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, στους νεκρούς της πρωτομαγιάς του Σικάγο, της Πρωτομαγιάς του ’36, της Καισαριανής!

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει την χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού. Η αναμφισβήτητη ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας καθιστά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς όχι μόνο επετειακούς αλλά και επίκαιρους.

Η επέλαση της πανδημίας στη χώρα μας είχε ως άμεση συνέπεια χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Σε αντίθεση μάλιστα με τον προγραμματισμό της άρσης των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κανένας προγραμματισμός δεν εξαγγέλθηκε για την άρση του «έκτακτου» αντεργατικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε με τις ΠΝΠ, ενώ ορισμένα από αυτά παρατάθηκαν μέχρι το τέλος Μαΐου. Την ίδια στιγμή η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει κορυφωθεί με όλο και περισσότερες καταγγελίες για «υποχρεωτικές άδειες», για «κρυφή» απασχόληση προσωπικού που τελεί σε αναστολή εργασίας, ακόμη και για καταλογισμό της ειδικής αποζημίωσης των εργαζομένων έναντι εργοδοτικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, προετοιμάζεται νέο κύμα οικονομικών, αντεργατικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Η εικόνα χειροτερεύει όταν ερχόμαστε στα «του οίκου μας». Εκεί που ούτως ή άλλως τα εργασιακά δικαιώματα ασκουμένων και «συνεργατών» δεν έχουν κατοχυρωθεί ούτε καν σε τυπικό επίπεδο. Εκεί που το αρρύθμιστο αυτό πλαίσιο είχε ως συνέπεια χιλιάδες συνάδελφοι να βρεθούν τελείως απροστάτευτοι. Έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, έλλειψη αδειών, επέκταση των ωρών απασχόλησης μέσω της εκτεταμένης τηλεργασίας, «απολύσεις» και ιδίως απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για τις αμοιβές τους… Συνάδελφοι που είδαν το (ήδη πενιχρό) εισόδημά τους να μηδενίζεται πλήρως χωρίς καμία προστασία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και ενώ το Κράτος με τις πρωτοφανείς παλινωδίες στο ζήτημα των «vouchers» δεν είχε μέχρι πρότινος καταβάλει ούτε ένα ευρώ στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Συνάδελφοι που είδαν τους «συναδέλφους» – εργοδότες τους να περικόπτουν και αυτό το βοήθημα των 600 ευρώ από το μισθό τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που ασκούμενοι και «συνεργάτες» είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες του συνωστισμού με τους πειραματισμούς της Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων και τη μερική άρση της αναστολής των δικαστηρίων.

Στην κατάσταση αυτή πρέπει να αντιδράσουμε, έστω συμβολικά. Και πρέπει να αντιδράσουμε τώρα και όχι μετά! Η αυριανή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει σταθμό για την οργάνωση του κλάδου και του λαού.

Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

1) ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ την Εργατική Πρωτομαγιά!

2) ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ τις αυριανές συμβολικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μνήμης σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων με την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

3) ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των ασκούμενων και «συνεργατών» (επί της ουσίας μισθωτών) δικηγόρων με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση,

– Άμεση καταβολή ειδικής αποζημίωσης για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο σε όλους τους συναδέλφους,

– Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού στα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία, στα δικαστήρια όλης της χώρας και στους μαζικούς χώρους εργασίας με κατάλληλες διαδικασίες απολύμανσης και να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος,

– Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

– Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………….Ελένη Χατζηγιάννη