Ψήφισμα της ΕΑΝΔιΘ για την από 20-12-2020 απόφαση του ΔΣΑ σχετικά με το επίδομα του ΟΑΕΔ

Θεσσαλονίκη, 22-12-2020,

Η καταβολή επιδόματος ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε κάθε δικηγόρο από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση εδώ και μήνες, με το σκεπτικό ότι θα αποτελούσε μια μορφή στήριξης προς τον πληττόμενο δικηγορικό κλάδο, ένα επίδομα που προέρχεται ουσιαστικά από τις πληρωμές των δικηγόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν θα σταθούμε στην προβληματικότητα της όλης διάταξης. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι τα 400 ευρώ, ακόμα και εάν δοθούν, όπως πρέπει, σε όλους τους δικηγόρους, δεν αντικατοπτρίζουν ούτε στο ελάχιστο την πληρωμή ύψους 10 ευρώ μηνιαίως προς τον ΟΑΕΔ από κάθε δικηγόρο για χρονικό διάστημα πολλών ετών. Το θέμα αυτό έχει κατακριθεί πολλάκις, ως όφειλε.

Θα σταθούμε, όμως, στην πρόσφατη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Βάσει διαφόρων ανακοινώσεων μελών του ΔΣ του ΔΣΑ, καθώς κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δεν έχουν δημοσιευτεί τα πρακτικά της συνεδρίασης, η πρόταση του ΔΣΑ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντιλαμβανόμαστε πως είναι να δοθεί το επίδομα σε όσους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ικανοί ή/και σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Μέχρι στιγμής, τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από τα ΔΣ των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων ανά την επικράτεια, ούτε μεσολάβησε η αναγκαία διαβούλευση, ενώ εκκωφαντική είναι και η απουσία προηγούμενης ενημέρωσης του δικηγορικού σώματος από τη μεριά της Ολομέλειας με σκοπό τη γνωστοποίηση των προθέσεών της.

Η απόφαση αυτή ξενίζει καθώς δεν έχει υπάρξει κατά την περίοδο της πανδημίας κανένα τέτοιο κριτήριο όσον αφορά την καταβολή επιδομάτων, εάν λάβουμε κιόλας υπόψη πως το μοναδικό επίδομα που έχει λάβει ο κλάδος δόθηκε σε όλους, ανεξαιρέτως, χωρίς καμία προϋπόθεση περί ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η απόφαση αυτή είναι, επίσης, παράλογη καθώς για την καταβολή ενός επιδόματος ακατάσχετου απαιτείται η ασφαλιστική ικανότητα ή ενημερότητα.

Και η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον υποκριτική, καθότι με το επίδομα αυτό, το οποίο επισημαίνουμε ξανά πως προέρχεται από ίδιους πόρους των δικηγόρων, θα έπρεπε, πέραν την ενίσχυσης όλου του κλάδου, να στηριχτούν κατά προτεραιότητα οι οικονομικά ασθενέστεροι δικηγόροι, οι οποίοι μετά βίας επιβιώνουν. Θα έπρεπε να στηριχτούν οι νέοι δικηγόροι που εκκινούν την επαγγελματική τους πορεία εν καιρώ πανδημίας.  Ελπίζουμε η Ολομέλεια των Προέδρων να μην τηρήσει την ίδια στάση. Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί ανεπισήμως, ως τώρα, φαίνεται πως η πρόταση της Ολομέλειας δεν εμπεριέχει κανένα κριτήριο περί ασφαλιστικής ενημερότητας.

Με βάσει όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε την καταβολή του επιδόματος του ΟΑΕΔ σε όλους ανεξαιρέτως τους δικηγόρους δίχως περιορισμούς περί ασφαλιστικής ενημερότητας. Και θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, πως αποφάσεις όπως η προχθεσινή του ΔΣΑ, αποδυναμώνουν τη δυναμικότητα διεκδίκησης του κλάδου και λειτουργούν υπονομευτικά και διασπαστικά μεταξύ των ήδη διχασμένων μελών του, σε μια περίοδο που η συσπείρωση και ο συλλογικός χαρακτήρας της συνδικαλιστικής μας διεκδίκησης, θα έπρεπε να είναι πιο δυνατά και έντονα από ποτέ.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Τρασανίδης Γιάννης……………….Σαλονικίδης Παύλος