Ψήφισμα Συμμετοχής στις Απεργιακές Κινητοποιήσεις της 28ης Νοεμβρίου 2018

Την Δευτέρα 01-10-2018 κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019.

Από μία απλή επισκόπηση των προβλέψεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι κανένα μέτρο της μνημονιακής πολιτικής που επιβλήθηκε κατά την τελευταία οκταετία δεν αίρεται επί της ουσίας στο ερχόμενο έτος. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060. Η πολιτική της λιτότητας, της φοροεπιδρομής και εισφοροεπιδρομής, της συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών και του αυταρχισμού στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει έρθει για να μείνει.

Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προβάλλει τις μικρο-ελαφρύνσεις και μικρο-παροχές που έχει ενσωματώσει στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ως «τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.»

Η Κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο διατηρεί σε πλήρη ισχύ το σύνολο των μνημονιακών επιβαρύνσεων, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί με «ψίχουλα» να μας πείσει ότι μας απαλλάσσει δήθεν («σταδιακά και στοχευμένα») από τις επιβαρύνσεις αυτές. Η αντίδρασή μας είναι κατά συνέπεια επιβεβλημένη όχι μόνο από την διαρκή αδήριτη ανάγκη αποκατάστασης και ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών που έχουν βάναυσα περικοπεί κατά τα τελευταία έτη αλλά και από την ανάγκη να μη στηθεί στη δική μας σιωπή και ανοχή ο μύθος ότι ήδη αποκαταστάθηκαν όσα δεν έχουν αποκατασταθεί.

Η πλειοψηφία των δικηγόρων και ιδίως των νέων έχει ήδη πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ το τίμημα της πολιτικής αυτής. Ειδικότερα, η εξαγγελλόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότησή τους για νέους κάτω των 25 ετών δεν αναιρεί το σύνολο της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας και των αβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών που διατηρείται σε πλήρη ισχύ. Η εξαγγελλόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αναιρεί το σύνολο της εξοντωτικής για έναν νέο δικηγόρο φορολογίας που αγγίζει τα όρια της «φοροληστείας» και ωθεί τους πλέον αδύναμους και ιδίως τους νέους δικηγόρους εκτός επαγγέλματος. Καμία πρόβλεψη δεν περιέχεται στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό της απονομής δικαιοσύνης, η οποία υποβαθμίζεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να «στρώνει το έδαφος» σε κάθε λογής μεταρρυθμίσεις που περιστέλλουν δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας στο όνομα της ταχύτητας της δικαιοσύνης (όπως ο νέος ΚΠολΔ) ή και της παράκαμψης αυτής (όπως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση). Η υποβάθμιση όμως των ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας συνεπιφέρει αναγκαία τη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και την περαιτέρω αφαίμαξη και εξόντωση της πλειοψηφίας των δικηγόρων και ιδίως των νέων. Όλα αυτά τη στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης και τραπεζών ενάντια στη λαϊκή κατοικία με μπαράζ πλειστηριασμών, αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται καθιστώντας «ιδιώνυμο» αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Πολύ περισσότερο πληρώνουν βαρύ το τίμημα οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι νέοι δικηγόροι που απασχολούνται ως «συνεργάτες» σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες. Παρ’ ότι παρέχουν την εργασία τους επί της ουσίας ως μισθωτοί, δεν απολαμβάνουν καμία ουσιαστική προστασία έναντι της αμοιβής – «χαρτζιλίκι» που λαμβάνουν, έναντι των ατελείωτων ωρών που απασχολούνται, έναντι της συχνά αποκλειστικά γραμματειακής ή και πλήρως ασύνδετης με το δικηγορικό έργο φύσης των καθηκόντων που τους ανατίθενται και έναντι της αντιμετώπισης κάθε λογής προσβλητικής και απαξιωτικής σε βάρος τους συμπεριφοράς. Πρόκειται επί της ουσίας για εξαρτημένη εργασία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Προέδρου του Δ.Σ.Α., κ. Δ. Βερβεσού, ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στις 12-14/10/2018 στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον οποίο η άσκηση είναι «σχέση μαθητείας», η έννοια «μισθός» δεν νοείται για ασκούμενους και «συνεργάτες» και η ευθύνη για τη μη καταγγελία των περιστατικών χαμηλής ή και καθόλου αμοιβής στον εκάστοτε Σύλλογο βαραίνει τους ίδιους τους ασκούμενους και «συνεργάτες». Τέτοιες απόψεις θα κυριαρχούν εάν οι ίδιοι οι ασκούμενοι και «συνεργάτες» δεν αναγνωρίσουν και προβάλουν την ουσία των σχέσεων αυτών ως εξαρτημένης εργασίας και δεν συμπορευτούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον αγώνα τους για αποκατάσταση και ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενάντια στη νομοθεσία που περιστέλλει το δικαίωμα στην απεργία.

Στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού η διοίκηση της ΓΣΕΕ, παρά την αρχικώς αρνητική στάση της και κατόπιν της πίεσης πλήθους εργατικών κέντρων (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας κτλ.), ομοσπονδιών (Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών κτλ.) και εργατικών σωματείων και συνδικάτων που έλαβαν απόφαση για απεργία, προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την 28-11-2018. Σε κάθε περίπτωση όμως, καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης της ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία σε ημερομηνία διαφορετική από αυτήν που είχαν αποφασίσει προηγουμένως οι επιμέρους εργατικές ενώσεις και η ΑΔΕΔΥ (28/11 αντί 14/11) με αποκλειστικό κριτήριο την επίδειξη ισχύος έναντι αυτών («αυτόνομη και ακηδεμόνευτη στρατηγική…») και με περαιτέρω αποτέλεσμα για τον αυτό λόγο, δηλαδή την ψήφιση του προϋπολογισμού, να προκηρυχθούν δύο διαφορετικές απεργίες, δηλαδή 14/11 για ΑΔΕΔΥ και 28/11 για ΓΣΕΕ.

Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης διεκδικούμε:

  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
  • Υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.

Και καλούμε:

  • Τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να λάβει απόφαση για αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την 28-11-2018
  • Τα μέλη μας να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν για εκείνη τη μέρα

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………………….Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………………….Ελένη Χατζηγιάννη