Ψήφισμα – πρόταση ΔΣ ΕΑΝΔιΘ για την έως σήμερα αποτίμηση και την συνέχιση των αποχών

Θεσσαλονίκη 16-5-2016,

            Ο δικηγορικός κλάδος από τον Ιανουάριο του 2016 βρίσκεται σε παρατεταμένες, τις μεγαλύτερες σε διάρκεια τα τελευταία έτη, αποχές, αντιδρώντας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έφερε έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, στηριγμένο στο εισόδημα, οδηγώντας ορισμένες μερίδες επαγγελματιών με υψηλό εισόδημα σε σημαντική επιβάρυνση, άλλες μερίδες με χαμηλό εισόδημα σε μικρές ελαφρύνσεις ενώ αύξησε σημαντικά τις εισφορές των δικηγόρων (και άλλων επαγγελματιών) κάτω της πενταετίας. Μεταξύ άλλων ωστόσο, υπολογίστηκε ένα συνολικό ποσοστό επιβάρυνσης περί το 38,5% επί του εισοδήματος και το ύψος των προσδοκώμενων συντάξεων μειώθηκε δραματικά.

         Κατόπιν αλλεπάλληλων αποφάσεων των ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων, της Συντονιστικής και της Ολομέλειας, υιοθετήθηκε αυστηρό πλαίσιο, με βάση το οποίο οι μόνες άδειες που επιτρέπονταν ήταν σε περιπτώσεις προθεσμιών και κινδύνου παραγραφής. Πρωταρχικός στόχος τέθηκε η πλήρης ανατροπή του εισηγούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκε μελέτη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, βάσει της οποίας κατατέθηκε στο Υπουργείο πλήρης εναλλακτική πρόταση.

            Τρείς μήνες μετά την έναρξη των αποχών το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από την Βουλή, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί προς ψήφιση μικρές τροπολογίες, που όμως καθόλου δεν βελτιώνουν το αρχικό πλαίσιο. Θεωρούμε ότι πλέον είναι σαφές πως κανένας από τους στόχους που τέθηκαν αρχικά από τους δικηγορικούς συλλόγους δεν επιτεύχθηκε ως άμεσο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας, εκτός ίσως από την  σταδιακή μετάβαση. Σήμερα καλείται το δικηγορικό σώμα να διαμορφώσει την στάση του με δεδομένο το ψηφισμένο πλέον ασφαλιστικό αλλά και την οικονομική εξάντληση του τελευταίου τετράμηνου των αποχών. Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

Σε σχέση με το ψηφισθέν ασφαλιστικό:

  1. Εκτιμούμε ως καταρχήν κοινωνικά δίκαιη την σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των ασφαλισμένων προ και μετά του 1993, αποδεχόμενοι, υπό την έννοια αυτή, την βάση του νέου ασφαλιστικού.
  2. Θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ασκούμενων και νέων δικηγόρων (πρώτης 5ετίας), δια του τεκμαρτού εισοδήματος ως βάση υπολογισμού, και απορρίπτουμε την μετατροπή σε μελλοντική ασφαλιστική οφειλή της μικρής «έκπτωσης» που τους παρέχει ο νόμος. Διεκδικούμε έκπτωση 50% για τα 5 πρώτα έτη δικηγορίας, επί της ελάχιστης γενικής εισφοράς.
  3. Θεωρούμε απαράδεκτο και νομικά μη ανεκτό το 38,5% ως συνολικό ποσοστό υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς.
  4. Διεκδικούμε επέκταση της σταδιακής μετάβασης στις νέες εισφορές και για εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ, τα οποία σήμερα εξαιρούνται.

Σε σχέση με τις προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων:

  1. Κρίνουμε ως πλήρως αβάσιμη την αναλογιστική μελέτη και πρόταση του ΔΣΑ, ιδίως όσον αφορά στην πρόβλεψή της για την εισπραξιμότητα άνω του 90% των ασφαλιστικών εισφορών ετησίως, την στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό μετά βίας αγγίζει το 55%. Θεωρούμε την διατήρηση του μοντέλου των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως ίσχυε έως σήμερα, κοινωνικά άδικη.
  2. Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την αντικατάσταση του δημόσιου επικουρικού ταμείου από ιδιωτικό επαγγελματικό. Ένα τέτοιο ταμείο είναι θνησιγενές, ελλείψει πόρων, κεφαλαίων και υποχρεωτικότητας, όπως άλλωστε περίτρανα απέδειξαν προηγούμενα αντίστοιχα (ΤΑΔΙΘ, ΚΑΔΙΘ) και εισάγει την ιδιωτική ασφάλιση αντί της δικαιότερης κοινωνικής.

Σε σχέση με το μέλλον των κινητοποιήσεων:

  1. Κρίνουμε ότι η από 12-5-2016 απόφαση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς εισάγει ένα εξαιρετικά δυσνόητο και χωρίς συνοχή πλαίσιο, ενώ πρακτικά χαλαρώνει στο ελάχιστο την όποια πίεση ασκεί ο κλάδος, καθιστώντας τις αποχές διαμαρτυρία μόνο κατ’ όνομα.
  2. Πιστεύουμε πως η διεκδίκηση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών διορθωτικών παρεμβάσεων επί του ψηφισμένου ασφαλιστικού είναι συνυφασμένη με την συνέχιση των κινητοποιήσεων ως μοχλού πίεσης στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε την συνέχιση των αποχών υπό το αυστηρότερο δυνατό πλαίσιο ή και χωρίς καθόλου πλαίσιο (μη έκδοση γραμματίων).

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος…………………..……Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας…………………….Αναστάσιος Ξένος