Ψήφισμα καταδίκης της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Θεσσαλονίκη 29-7-2020

Ως γνωστόν ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιούνταν από το 1934 ως μουσείο. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έχει καταστεί κοινώς αποδεκτό πως αποτελεί ύψιστο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της γεφύρωσης των πολιτισμών και των θρησκειών. Η Ελλάδα έχει και τους δικούς της εθνικούς και ιστορικούς λόγους για τους οποίους θα επιθυμούσε την διατήρηση του status της Αγίας Σοφίας ως μουσείου.

Η μεταστροφή της πολιτικής της Τουρκίας άλλαξε με Προεδρικό Διάταγμα του Προέδρου Ερντογάν στις 11 Ιουλίου 2020, τροποποιώντας την χρήση της από μουσείο σε τζαμί. Η αντίδραση σε αυτήν την ενέργεια είναι αυτήν την στιγμή πολυεπίπεδη και εκφράζεται από το σύνολο του Ελληνικού κράτους, των πολιτικών κομμάτων αλλά και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κ.ο.κ. Είναι χρέος της Ένωσης ως εκπροσώπου των νέων και ασκούμενων Δικηγόρων της Θεσσαλονίκης να ενημερώσει τους αρμόδιος φορείς στα διεθνή fora που συμμετέχει η ίδια για την μονομερή αυτή ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει για άλλη μια φορά και με ηχηρό τρόπο την στάση της απέναντι στις δημοκρατικές ελευθερίες και τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες δικαίου, μετά και τους διωγμούς δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών, των οποίων γίναμε μάρτυρες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με βάσει τα ανωτέρω

1. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε Τζαμί.
  2. Δηλώνουμε την βούληση μας να ενημερώσουμε τους αρμόδιους στα διεθνή fora στα οποία συμμετέχουμε. Εξουσιοδοτούμε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΑΝΔιΘ, να συντάξει σχετική αναφορά προς κατάθεση στον καθ΄ ύλην αρμόδια διεθνή οργάνωση.