Ψήφισμα κατά της δράσης της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν από τους εισηγητές του παρόντος ψηφίσματος και μέλη της Ένωσης, στις 7 Νοέμβρη του 2012, δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την «ΑΓΝΟ» στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες, που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής ένα από τα θύματα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων, επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχθηκαν επίθεση.

Ανεξάρτητα από ειδικότερα πραγματικά περιστατικά, το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο Χρυσαυγίτες για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσής τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν, προσεγγίζοντας τα γεγονότα στη λογική της «συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα». Λογική που πρόβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Ομοίως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την 08.02.2019 και παρά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως, καταδίκασε τόσο τους χρυσαυγίτες όσο και τα θύματά τους.

Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη τη λογική των δύο άκρων που υιοθέτησαν τα δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό με αποτέλεσμα την καταδίκη των χρυσαυγιτών, αλλά και την καταδίκη των θυμάτων τους επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν.

Ως νέοι δικηγόροι, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να αντιπαλέψουμε το φασισμό και δη την πιο εγκληματική μορφή του, αυτήν της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από κάθε μετερίζι. Η εξίσωση του φασίστα με αυτόν που τον πολεμά, μόνο αέρα στα πανιά της Χρυσής Αυγής μπορεί να δώσει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ίδια ακριβώς ρότα κινείται η γραμμή της υπεράσπισης στην εδώ και 4 χρόνια εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής, της οποίας μόνιμη επωδός είναι η επίκληση στοιχείων ασχέτων με τη διαδικασία, τα οποία προσπαθούν να εξισώσουν τη δράση εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων με τη δολοφονική τους δράση. Ως εργαζόμενοι και προοδευτικοί νέοι επιστήμονες δε θα σταθούμε αμέτοχοι στην προσπάθεια στο όνομα της «τυφλής δικαιοσύνης» να νομιμοποιηθεί ουσιαστικά η δράση της Χρυσής Αυγής, ειδικά σε μια περίοδο, όπου η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης βρίσκεται σε φάση  ολοκλήρωσης.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος………………………………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………………………..Ελένη Χατζηγιάννη