Ψήφισμα ενάντια στις Αποφάσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων που Αρνούνται την Πρόσβαση Προσφύγων στην Εκπαίδευση

Θεσσαλονίκη 15-9-2016,

Όσον αφορά στις πρόσφατες αποφάσεις των ΓΣ Συνελεύσεων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Ωραιοκάστρου, με βάση τις οποίες αρνούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανήλικων προσφυγόπουλων που διαμένουν στην περιοχή, το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίαση ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι αυτονόητο και πανανθρώπινο. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που ήδη έχουν βιώσει τα τραύματα των πολεμικών συρράξεων και του ξεριζωμού, η απόπειρα περιθωριοποίησης και μάλιστα με ρατσιστικού περιεχομένου αιτιολογία (όπως τουλάχιστον έχει γίνει γνωστή δημοσιογραφικά) καταδεικνύει πλήρη έλλειψη ανθρωπιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στην εκπαίδευση διασφαλίζεται τόσο από το διεθνές δίκαιο που δεσμεύει την χώρα μας, όσο και από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία. Παραθέτουμε ειδικώς το άρθρο 21 του ν. 4251/2014: “7. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί. Οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας. 8. Για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον: α. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών. β. Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση. γ. Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας. δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή.

Με βάση τα ανωτέρω, το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ ομόφωνα καταδικάζει, ως απάνθρωπες, ανάλγητες και ρατσιστικές τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου και 5ου δημοτικών σχολείων Ωραιοκάστρου. Καλούμε το Υπ. Παιδείας να παρέμβει άμεσα, παρέχοντας σχετικές οδηγίες στις διευθύνσεις των σχολείων, προκειμένου, όπως άλλωστε υποχρεούνται, να ξεκινήσουν τις εγγραφές ανήλικων προσφύγων ως μαθητών.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………………..Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας………………………………Στέφανος Κρεμέτης