Ψήφισμα ΕΑΝΔιΘ για την Εισήγηση του ΔΣ του ΔΣΘ προς την Συντονιστική

Θεσσαλονίκη 24-3-2016,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην από 22-3-2016 συνεδρίασή του, υιοθέτησε με οριακή πλειοψηφία 8 έναντι 7 ψήφων επί των παρόντων μελών του, εισήγηση προς την Συντονιστική της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να επιτρέπεται παρά την αποχή η κατάθεση δικογράφων.

Ως νέοι δικηγόροι είμαστε οι πλέον θιγόμενοι από την παρατεταμένη αποχή, η οποία λόγω και του ιδιαίτερα αυστηρού πλαισίου, πρακτικά εκμηδενίζει τα εισοδήματά μας. Είναι σαφές ωστόσο ότι η κατ’ αυτόν τον τρόπο χαλάρωσή της είναι στρατηγικά λάθος και υπονομεύει τους αγώνες των δύο προηγούμενων μηνών, ενώ μικρό όφελος παρέχει στο μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων.

Θεωρούμε ότι ενόσω πλησιάζει η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Βουλή προς ψήφιση, η αγωνιστική δράση του κλάδου μας πρέπει να ενταθεί και το πλαίσιο αποχής να αυστηροποιηθεί περαιτέρω ώστε να βελτιωθεί η διαπραγματευτική θέση του κλάδου μας. Αντίθετα, οποιαδήποτε χαλάρωση των αγωνιστικών μέσων, που έχουμε υιοθετήσει, τώρα, δείχνει κόπωση και αποκλιμάκωση της διαμαρτυρίας, οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα.

Περαιτέρω, ενώ οι παραχωρήσεις του υπουργείου είναι περιορισμένες ακόμα, η αναστολή ή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, οδηγεί τον αγώνα σε αποτυχία, με τρόπο που καθιστά χαμένους τους δύο μήνες θυσιών που έχουμε διανύσει.

Για τους λόγους αυτούς ως ΕΑΝΔιΘ θεωρούμε την απόφαση αυτή αντίθετη με το πνεύμα των έως σήμερα κινητοποιήσεων και ως εκ τούτου υπονομευτική για τον αγώνα του κλάδου μας ενάντια στο ασφαλιστικό.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας…………………..Αναστάσιος Ξένος