Ψήφισμα ΕΑΝΔιΘ για τη νέα επίθεση σε βάρος δικηγόρου

Θεσσαλονίκη 12-11-2017,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, ομόφωνα καταδικάζει τη νέα επίθεση σε βάρος συναδέλφου κατά την άσκηση των θεσμικά προβλεπόμενων καθηκόντων του.

Η πρόσφατη βιαιοπραγία κατά του συναδέλφου Αθηνών κ. Ν. Λουκόπουλου, αποτελεί συνέχεια εγκληματικών επιθέσεων που δέχθηκε σειρά συναδέλφων, μια εκ των οποίων μάλιστα θανατηφόρα, και επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και φόβου εντός του οποίου καλούμαστε να ασκήσουμε το θεσμικό μας λειτούργημα.

Ο ρόλος του δικηγόρου είναι μείζων και αναμφισβήτητος στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου, όπου ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προβάλλει τους νομικά κρίσιμους ισχυρισμούς του στα πλαίσια κάθε δίκης και η πολιτεία αντίστοιχη υποχρέωση να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κάθε πολίτης, ο κάθε ένας από εμάς, κρινόμενος με βάση το “λαϊκό αίσθημα”, χωρίς το προστατευτικό πλαίσιο που το σημερινό σύστημα δικονομικών κανόνων παρέχει, κινδυνεύει να πέσει θύμα του περίφημου “Νόμου του Lynch”.

Οι επιθέσεις σε βάρος συνηγόρων δεν είναι απάντηση στις πράξεις τις οποίες φέρεται να τέλεσε κάποιος κατηγορούμενος ή εν γένει διάδικος. Είναι επιθέσεις σε βάρος ενός πλαισίου που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε πολίτη.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………Η Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας………………………….Έλλη Μέλλιου