Ψήφισμα αλληλεγγύης στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για την κάλυψη των ελλείψεων στο ΕΣΥ

Θεσσαλονίκη 28-3-2020,

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει επανειλημμένα εκφράσει στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το πόσο κρίσιμο για την αντιμετώπιση της σημερινής πανδημίας είναι η ενίσχυση των Νοσοκομείων με τις προσλήψεις προσωπικού και την συνακόλουθη ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών τίθενται ακριβώς για να αμβλυνθεί η πίεση προς τα συστήματα υγείας, κάτι το οποίο παραδέχονται και οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Κοντολογίς, ως ένα βαθμό η έκταση των ελλείψεων του συστήματος υγείας καθορίζει την έκταση των περιορισμών.

Τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι καταγγελίες υγειονομικών σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία της χώρας εν μέσω πανδημίας. Η είδηση ότι στη Χαλκίδα ζητήθηκε να ράψουν μάσκες οι υγειονομικοί ή ότι γιατρός στην πόλη μας που εργάζεται μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΑΧΕΠΑ και παρουσίασε συμπτώματα, εξαναγκάστηκε να κάνει ιδιωτικά λόγω έλλειψης το τεστ και να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, αλλά και το εν γένει μεγάλο ποσοστό τω νοσούντων υγειονομικών καταδεικνύουν ότι τώρα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών δομών υγείας και να προσλάβει γιατρούς, ώστε να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ, μπας και σωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι, πληρώνει «διπλά» τους ιδιώτες επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας. Η κυβέρνηση αρκείται σε καλέσματα για χειροκροτήματα, παραγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο χειροκρότημα στους ανθρώπους που πολεμάνε σ’ έναν, κατά την κυβέρνηση, «αόρατο πόλεμο είναι να «βάλεις στη μάχη» κι άλλους -καλά εξοπλισμένους- στρατιώτες. Η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης στη μη πρόσληψη μονίμου προσωπικού, όπως το σύνολο της ιατρικής κοινότητας ζητά, είναι στη φάση της διασποράς του ιού, εγκληματικό.

Όλα τα παραπάνω αφορούν όλους μας. Ως Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον πραγματικά συγκινητικό αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί σ’ όλη τη χώρα, για την υγεία όλων μας και να συνταχθούμε με τη Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στα δίκαια αιτήματά της:

«1. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ έστω και τώρα. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).

  1. 2. Έκτακτες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής.

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις.

Να μονιμοποιηθεί το σύνολο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν τώρα αίτηση σε θέσεις επικουρικών γιατί θέλουν να μπουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία.

Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους.

  1. Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση.
  2. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.

Επίταξη τώρα!

  1. Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).
  2. Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).»

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος…………………………………..Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………………..Ελένη Χατζηγιάννη