Ψήφισμα αλληλεγγύης για τη νικηφόρα έκβαση του δίκαιου αγώνα του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου Β. Δημάκη

Θεσσαλονίκη1-5-2020,

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προστίθεται στο μακρύ κατάλογο φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων που χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και τη νικηφόρα κατάληξή του με την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής του Κ.Κ. Γρεβενών για την επαναμεταγωγή του στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, από όπου θα μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ο Β. Δημάκης είχε μεταχθεί εκδικητικά την 17-04-2020 από το Κ.Κ. Κορυδαλλού στο Κ.Κ. Γρεβενών «για λόγους ομαλής λειτουργίας του» επειδή πρωτοστάτησε μαζί με τους συγκρατούμενούς του σε ειρηνική κινητοποίηση για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί εκ νέου από το φυσικό χώρο σπουδών του, αφού πρόκειται για αριστούχο φοιτητή Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ με βαθμό υποτροφίας με πλούσιες συστάσεις από τους Καθηγητές του. Ο ίδιος προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας να επιστρέψει στις φυλακές του Κορυδαλλού με αποτέλεσμα η ζωή του να βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 χρειάστηκαν πάλι 31 μέρες απεργίας πείνας και κινητοποίηση πλήθους φορέων προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του με τις προβλεπόμενες από τον νόμο εκπαιδευτικές άδειες. Εντέλει, μετά από την πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και τη συστράτευση πλήθους φορέων στο δίκαιο αίτημά του, το Συμβούλιο Φυλακής του Κ.Κ. Γρεβενών αποφάσισε σήμερα την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ως νέοι επιστήμονες Δικηγόροι που έχουν τόσο θεωρητική γνώση των σκοπών που οφείλει να επιδιώκει ένα σωφρονιστικό σύστημα όσο και πρακτική εμπειρία των εξευτελιστικών και απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών καταστημάτων κράτησης:

– Χαιρετίζουμε τη νικηφόρα έκβαση του δίκαιου αγώνα του Β. Δημάκη για επαναμεταγωγή του στο Κ.Κ. Κορυδαλλού προκειμένου να συνεχίσει τη διά ζώσης φοίτησή του, ενός ανθρώπου «διαφήμιση» για τον πολυτραυματισμένο σωφρονιστικό χαρακτήρα της φυλάκισης, και καταδικάζουμε με την πιο δυνατή φωνή την υπονόμευση εκ μέρους της Πολιτείας της προσπάθειας των κρατουμένων να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία σε αντίθεση προς το ιδανικό της επανένταξής τους στην κοινωνία.

– Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τώρα όλα τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των κρατουμένων στις φυλακές με την ενίσχυση των ιατρείων σε προσωπικό και εξοπλισμό, την αποφυγή του συνωστισμού και ταυτόχρονα να άρει όλα τα μέτρα που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

– Επισημαίνουμε την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σωφρονιστικά καταστήματα και διασφάλισης της πρόσβασης των κρατουμένων σε αυτά, ως κρίσιμη διαδικασία ουσιαστικής επανένταξής τους.

Ο Πρόεδρος……………………………………..Ο Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………………………Ελένη Χατζηγιάννη