Το 2017 αποτέλεσε εν πολλοίς ένα διάλειμμα σε μια σειρά αλλεπάλληλων ετών που χαρακτηρίσθηκαν αφενός από μείζονες επιθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης προς τον κλάδο και την Δικαιοσύνη και αφετέρου από εξαντλητικές αποχές ως μέσου αντίδρασης του δικηγορικού σώματος στις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια «κενή» χρονιά.
Το 2017 τέθηκε σε εφαρμογή ο ΕΦΚΑ, με μεγαλύτερη καινοτομία την σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα. Καινοτομία για την οποία οι διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων επέλεξαν να συγκρουστούν και λίγοι μόνο επισημάναμε έγκαιρα ως θετική και αναγκαία εξέλιξη. Ένα χρόνο μετά είναι σαφές, ότι παρά τους υπέρμετρους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών, η πλειοψηφία των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα ευνοήθηκε.
Το 2017 επίσης έγιναν περισσότερο από ποτέ ορατά τα σημάδια της επί μακρόν απαξίωσης του επαγγέλματός μας, με τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος δικηγόρων για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Οι καταδίκη των ενεργειών αυτών απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες απερίφραστη και η τιμωρία των ενόχων από την Δικαιοσύνη παραδειγματική, ωστόσο σήμερα πρέπει να αναλογισθούμε την ανάγκη εκ νέου ανάδειξης του θεσμικού ρόλου του δικηγορικού επαγγέλματος.
Τέλος, το 2017 «άνοιξε» πλήθος δευτερευόντων θεμάτων που απασχολούν τους συναδέλφους στην καθημερινότητά τους: η εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόθεσης (μέσω του «Solon») με όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί, η επιβολή περιορισμών στην λήψη αντιγράφων από το αρχείο των δικαστηρίων, ο στρατηγικός αποκλεισμός δικηγόρων από προκηρύξεις του δημοσίου και οι νέες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στα πτυχία νομικής από Κύπρο αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα. Το σύνολο αυτών είναι ακόμα προς επίλυση από τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.
Την ίδια χρονιά που οι δικηγορικοί σύλλογοι προετοιμάζονταν για τις αρχαιρεσίες τους, η Ένωσή μας αναδείχθηκε σε σταθερό πυλώνα δημόσιας έκφρασης της γενιάς μας, αναδεικνύοντας σειρά συνδικαλιστικών θεμάτων, όπως η λειτουργία της Νομικής Βοήθειας, οι ασφαλιστικές εισφορές των ασκούμενων δικηγόρων, η πρόσβαση δικηγόρων σε δημόσιες υπηρεσίες, και διεκδικώντας παροχές, όπως το μειωμένο κόμιστρο στον ΟΑΣΘ. Μέρος αυτών προσπάθησα μάλιστα να προωθήσω υποβάλλοντας σχετικές εισηγήσεις κατά το διάστημα που διετέλεσα μέλος ΔΣ του ΔΣΘ. Ιδιαίτερη σημασία ασφαλώς κατέχει και η επιτυχημένη διοργάνωση δύο ευρείας κλίμακας συνεδρίων για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη: το Εαρινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Δικηγόρων και το Πρώτο Συνέδριο Νέων Νομικών.
Το 2018 ξεκινά με δύο μεταρρυθμίσεις, την μεταφορά των συναινετικών διαζυγίων στους συμβολαιογράφους και την καθιέρωση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, που έρχονται να δημιουργήσουν φόβους για νέα μείωση της δικηγορικής ύλης και ταυτόχρονα για περαιτέρω αύξηση του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη για τους πολίτες. Εισερχόμενοι στη νέα χρονιά με νέα συνδικαλιστική ηγεσία, είναι σαφές ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ελπίζοντας παράλληλα σε διαφορετικό τρόπο εκπροσώπησης από εκείνον που τόσα χρόνια ζήσαμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε παρόντες και το νέο έτος, όπως άλλωστε τόσα χρόνια, έτοιμοι να εργασθούμε από κοινού για όσα μας απασχολούν.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2018!
Μιχάλης Β. Μήττας
Δικηγόρος, Υπ. ΔΝ
Πρόεδρος ΕΑΝΔιΘ