Προτάσεις ΕΑΝΔιΘ για άμεσα μέτρα σχετικά με την επιδημία του COVID – 19

Θεσσαλονίκη 16-3-2020,

Η εξάπλωση του κορωναϊού σε διεθνές επίπεδο έχει ήδη λάβει το χαρακτήρα πανδημίας, ενώ και στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε τριψήφιο αριθμό, με δεκάδες νοσηλευόμενους και ήδη τέσσερις νεκρούς. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν στη βάση των οδηγιών που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς, ενώ πρέπει παράλληλα να ληφθεί μέριμνα ώστε το κόστος των μέτρων αυτών να κατανεμηθεί με τρόπο που θα επιβαρύνει τις ισχυρότερες οικονομικές και όχι τις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ειδικά στον δικηγορικό κλάδο, η  κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες και τα ακροατήρια είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τα τεράστια προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων, τα επικίνδυνα και ακατάλληλα Δικαστικά Μέγαρα, είναι διαχρονικό πρόβλημα, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες λόγω της ελλιπούς – σχεδόν ανύπαρκτης – χρηματοδότησης. Τα μεγάλα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων εμποδίζουν την άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των σχετικών συναλλαγών με το κοινό στις δικαστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και τις ατέλειωτες ουρές σε μια σειρά χώρους των δικαστηρίων και την ένταση του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωναϊού. Μέσα σε αυτή την “υγειονομική βόμβα” εργάζονται χιλιάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, υποχρεώνονται να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι.

Απαιτούμε:

Α. Ως προς τα γενικότερα μέτρα πρόληψης και θεραπείας

  1. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και πρώτιστα στα νοσοκομεία αναφοράς το κορωνοϊού – στελέχωση όλων των ΜΕΘ.
  2. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Β. Ως προς τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών

  1. Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των δικαστικών υπηρεσιών λόγω του εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού από τη μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές καθημερινά, με την αυτονόητη προϋπόθεση της καταβολής του μισθού σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους.
  2. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορωναϊού στα δικαστήρια όλης της χώρας, με κατάλληλες διαδικασίες απολύμανσης κ.λπ.
  3. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.
  4. Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, με μόνιμο προσωπικό.

Γ. Ως προς τη λειτουργία των ιδιωτικών χώρων εργασίας

  1. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εμμίσθων συναδέλφων και όλων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται ως “συνεργάτες” σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους και συναδέλφους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους και συναδέλφους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

  1. Καμία απόλυση συναδέλφου μισθωτού, εμμίσθου, με μπλοκάκι κλπ κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων.
  2. Σταδιακή προσέλευση στους χώρους εργασίας, για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  3. Εισαγωγή σχημάτων εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Παράλληλη μέριμνα ώστε κάθε μορφή «τηλεργασίας» να αποτελεί υποκατάσταση και όχι συμπλήρωση/υπέρβαση του χρόνου εργασίας.
  4. Αλλαγές της χωροταξικής θέσης των εργαζομένων ή και του αντικειμένου εργασίας, όπου είναι εφικτό, ιδίως δε για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
  5. Να αποφεύγονται οι κάθε μορφής εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις με επισκέπτες από το εξωτερικό.
  6. Να εξεταστεί η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
  7. Να μετατεθούν μελλοντικά όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λπ.).
  8. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι συνεργασίες να πραγματοποιούνται με άλλο τρόπο (τηλεφωνική επικοινωνία, e-mail, τηλεδιάσκεψη κ.λπ. εφόσον είναι εφικτό).

Δ. Ως προς την κατανομή του οικονομικού κόστους των μέτρων

Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σε κλάδους που θίγονται από τα έκτακτα μέτρα πρόληψης διάδοσης της επιδημίας, θα παρέχονται αντισταθμιστικές ελαφρύνσεις, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες θα είναι αυτές και χωρίς να προσδιορίσει σε ποια περίπτωση και ποιος κλάδος θα θεωρείται θιγόμενος. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι εργοδότες των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των δικηγορικών εταιρειών και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ή οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε την άμεση υποβολή ενώπιον των συναρμόδιων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομικών, Κοινωνικής Ασφάλισης κλπ) συγκεκριμένων μέτρων υπέρ των δικηγόρων:

  1. Πλήρης απαλλαγή υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
  2. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Εξαίρεση του χρονικού διαστήματος αναστολής των δικαστηρίων από τον υπολογισμό φορολογικών τεκμηρίων.
  3. Παράταση προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και Δημόσιο κατά διάστημα ίσο με το διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
  4. Εξέταση της δυνατότητας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, έστω με βάση εισοδηματικά κριτήρια, των δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων, μέσω του ειδικού ταμείου του ΟΑΕΔ και των Συλλόγων (μέτρο που ήδη εξετάζεται για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και μισθωτών). Ειδικότερα:

– Αποζημιώσεις στους μισθωτούς και δικηγόρους με μπλοκάκι, καθώς και στους ασκούμενους ύψους 500 € το μήνα από τον εργοδότη, τον Συλλογο και  το κράτος.

– Προοδευτική αποζημίωση στους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλό εισόδημα.

  1. Ειδικά επιδόματα σε όσους νοσήσουν.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος…………………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………………………..Ελένη Χατζηγιάννη