Νέα κατεπείγουσα επιστολή της ΕΑΝΔιΘ για την έκτακτη ενίσχυση δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων

Θεσσαλονίκη 24-3-2020,

Κατόπιν των τελευταίων ανακοινώσεων του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις οποίες ο κλάδος των δικηγόρων δεν περιλαμβάνεται στις κατηγορίες που θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID – 19, η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, απέστειλε νέο κατεπείγον αίτημα. Το νέο αυτό αίτημα έχει ως εξής:

“ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ

Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, 26ης Οκτωβρίου 3-5, Θεσσαλονίκη, 54626, eandith@gmail.com

ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Οικονομικών,  κ. Χρήστο Σταϊκούρα,

κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη,

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,

Κοιν.: κ. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνο Αλεξανδρή,

κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτριο Βερβεσό,

κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιο Κουτσοχήνα,

ΘΕΜΑ:

Έκτακτη ενίσχυση δικηγόρων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του COVID – 19

Θεσσαλονίκη 24-3-2020,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σε συνέχεια των σημερινών δηλώσεων του κ. Ιωάννη Βρούτση, αλλά και του δελτίου τύπου του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων οικονομικής στήριξης των πληττόμενων κλάδων από την επιδημία COVID – 19, εντελώς αιφνίδια, λάβαμε γνώση ότι δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι θα εξαιρεθούν από την επιδότηση των 800 ευρώ. Σε αντικατάσταση θα λάβουν «επιδοτούμενα προγραμμάτα επιμόρφωσης και τηλεργασίας».

Η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και εν γένει των δημοσίων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τα γενικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν εκμηδενίσει την λειτουργία των δικηγορικών γραφείων. Ως εκ τούτου, το σύνολο αυτών έχει αναστείλει την λειτουργία του. Κατά συνέπεια, δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι που απασχολούνται σε αυτά, απομένουν χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα για το κρίσιμο διάστημα που θα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα, με την διαβίωσή τους να τίθεται σε απόλυτο και άμεσο κίνδυνο. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά στους ασκούμενους δικηγόρους, όπως σας είναι γνωστό, δεν περιλαμβάνονται (δυνάμει της νομικής μορφής που έχει σήμερα το καθεστώς της άσκησης) στις κατηγορίες μισθωτών και συνεπώς εξαιρούνται και από τις σχετικές για αυτούς προβλέψεις.

Είναι βέβαια προφανές ότι οποιαδήποτε επιμόρφωση σε τεχνολογίες εξ αποστάσεως απασχόλησης, ουδεμία χρησιμότητα (ή οικονομικό αποτέλεσμα) έχει για έναν κλάδου που σχετίζεται με δημόσιες υπηρεσίες που δεν φέρουν σχετική υποδομή (δικαστήρια, κτηματολόγιο κλπ).

Αυτή η διακριτική μεταχείριση σε βάρος των δικηγόρων είναι παντελώς άδικη και καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να ανακαλέσει και να αναπροσαρμόσει τις αποφάσεις της, ιδιαίτερα για εκείνα τα τμήματα του κλάδου που έχουν καταστεί άνευ οποιουδήποτε μέσου επιβίωσης, ήτοι τους ασκούμενους δικηγόρους καθώς και τους άμισθους δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την συμπερίληψη των συγκεκριμένων αυτών τουλάχιστον κατηγοριών στους κλάδους και επαγγέλματα που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.

Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματα μας.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………….……………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………….…………..Ελένη Χατζηγιάννη”