“Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, 26ης Οκτωβρίου 3-5, Θεσσαλονίκη, 6934040366, eandith@gmail.com
Προς την Οργανωτική Επιτροπή Εξετάσεων του Εφετείου Θεσσαλονίκης
Αρ. Πρωτοκόλου 12-18/05/2021
Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,
Με βάση την από 17/05/2021 ανακοίνωση σας «O διαγωνισμός υποψηφίων δικηγόρων Α΄ εξεταστικής περιόδου 2021 θα διεξαχθεί προφορικά σε γκρουπ τουλάχιστον έξι (6) εξεταζομένων στις αίθουσες των ακροατηρίων του 3ου ορόφου του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 3-5) κατά τις ημερομηνίες 28 έως και 30 Μαΐου 2021 (τα μαθήματα 1) Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία, 2) Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία και 3) Εμπορικό Δίκαιο) και 4 έως και 6 Ιουνίου 2021 (τα μαθήματα 1) Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία, και 2) Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας)…..»
Η παραπάνω ανακοίνωση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους υποψηφίους. Όπως έχουμε αναφέρει, ήδη, από την 10/05/2021 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βερβεσό και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κουτσοχήνα, πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως πολλοί ασκούμενοι έχουν την περίοδο του Ιουνίου υποστήριξη διπλωματικών εργασιών, εξετάσεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων, εξετάσεις ξένης γλώσσας, ή έρχονται από το εξωτερικό καθώς έχουν συμπληρώσει το 18μηνο άσκησης προ πολλού ή έρχονται από άλλες πόλεις προκειμένου να εξεταστούν στο αρμόδιο Εφετείο και με το παρόν σύστημα εξέτασης σε δύο Σαββατοκύριακα δεν μπορούν να προχωρήσουν τουλάχιστον σε έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.
Ταυτόχρονα, με την από 17/05/2021 απόφαση της η Οργανωτική Επιτροπή Ασκούμενων Εφετείου Αθηνών «ανακοίνωσε πως θα είναι δυνατή η προφορική εξέταση και στα 5 μαθήματα την ίδια ώρα. Δηλαδή κάθε υποψήφιος θα ξέρει από πριν, τι ώρα ακριβώς θα εξεταστεί και σε ποια αίθουσα και μέσα σε 1-1,5 ώρα θα έχει τελειώσει».
Την ίδια στιγμή, οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο. Ως γνωρίζετε, κάθε υποψήφιος κατέβαλε παράβολο συμμετοχής στις εξετάσεις ύψους εβδομήντα (70) ευρώ. Με περίπου 350 ασκούμενους να συμμετέχουν σε αυτόν τον Διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη, το συνολικό ποσό ανέρχεται στις είκοσι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (24.500) ευρώ. Η Ένωση μας, πολλάκις έχει ζητήσει την επιστροφή του παραβόλου στους ασκούμενους.
Με βάσει τα παραπάνω
Ερωτάστε
- Γιατί επελέγη το σύστημα εξέτασης σε δύο Σαββατοκύριακα για όλους τους εξεταζόμενους αντί του ενός, κατά το παράδειγμα της Αθήνας;
- Ποιο το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για τη διενέργεια των εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη;
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ
Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας
Τρασανίδης Γιάννης……………….Σαλονικίδης Παύλος“