Όταν το 2013 μια παρέα ασκούμενων ή έστω λίγων μηνών δικηγόρων αποφάσιζε να ιδρύσει την Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, ήξερε καλά πιο ήταν το πρόβλημα. Συνθήκες έντονης εργασιακής εκμετάλλευσης, καμία επαγγελματική ευκαιρία για τους νέους νομικούς, υποεκπροσώπηση στον Δικηγορικό Σύλλογο, ένδεια στις δομές ενημέρωσης και επιμόρφωσης των συναδέλφων της πόλης, απομόνωση. Κατά συνέπεια, απογοήτευση, φόβος, ανασφάλεια. Ήξερε όμως ταυτόχρονα και τι ήθελε. Να μην αφήσει κανέναν να έρθει αντιμέτωπος με αυτήν την πραγματικότητα μόνος.
Αξιοποιώντας το Σύλλογο Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ως όχημα, με την υπερδεκαετή παρουσία στη συνδικαλιστική δράση και τις καίριες παρεμβάσεις του, με κορωνίδα την κατοχύρωση βασικού μισθού για τους ασκούμενους δικηγόρους με απόφαση του ΔΣΘ το 2007, και τελικά επανεκκινώντας τον από το 2011, επιλέξαμε την συλλογική διεκδίκηση αντί του ατομικισμού. Επιλέξαμε να είμαστε παρόντες σε μία περίοδο όπου η πίεση της οικονομικής κρίσης, των έκτακτων μέτρων και των αλλεπάλληλων επιθέσεων στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, έπεφτε εντονότερη στις πλάτες ημών, των νεώτερων.
Το 2013 ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων εξελίχθηκε στην ΕΑΝΔιΘ. Ήταν τότε που και η προσπάθειά μας εντάθηκε με καθημερινή παρουσία απέναντι στις λοιδορίες (ακόμα και από επίσημα χείλη), με δυναμικές κινητοποιήσεις όπου χρειάστηκε απέναντι στην αδιαφορία των πολλών (αποχή ασκούμενων εργαζόμενων στα Δικαστήρια), με εξωστρεφή παρέμβαση απέναντι σε ένα σύστημα δομημένο στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη μεγάλη πόλη χωρίς ουσιαστικό θεσμό εκπροσώπησης των νέων και ασκούμενων δικηγόρων και με την ουσιαστική υπερπαραταξιακή διεκδίκηση απέναντι στον παλαιό, κακό κομματικό συνδικαλισμό και lifestyle.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ήμασταν παντού. Παρόντες με ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα της επικαιρότητας, από το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έως στον ΕΦΚΑ, αλλά και για κακώς κείμενα, διαχρονικά ανακυκλούμενα, όπως η απαξίωση του λειτουργήματος στην καθημερινότητα, με τους συναδέλφους να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες και απαρχαιωμένα νομικά πλαίσια. Προχωρήσαμε όμως ακόμα περισσότερο. Συντάξαμε ένα πλήρες σχέδιο και ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την συνολική αναθεώρηση του θεσμού της άσκησης, κατόπιν συνεργασίας με ευρωπαϊκές ενώσεις και εκτεταμένου διαλόγου που ενέπλεξε ουσιαστικά τους περισσότερους συναδέλφους της πόλης. Δώσαμε φωνή στην γενιά μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την ανάπτυξη γόνιμης συνεργασίας με τις υπόλοιπες αντίστοιχες ενώσεις της Χώρας και την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Δικηγόρων (EYBA). Διοργανώσαμε πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τον ΔΣΘ, το ΑΠΘ και άλλους φορείς, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στην Χώρα.
Η συνέχιση της παράθεσης των δράσεων μας θα ήταν εκ του περισσού. Αυτό διότι, η ουσία της παρέμβασής μας έγκειται αλλού. Είναι λιγότερο φανταχτερή και δεν περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου. Αφορά στις πολλές δεκάδες καθημερινές ιστορίες συναδέλφων για τους οποίους ήμασταν εκεί, αναδεικνύοντας τις αδικίες που βίωναν ως επαγγελματίες. Αφορά στην άμεση επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων που κανέναν πριν δεν ενδιέφεραν. Αφορά στο γεγονός ότι σήμερα ο κάθε δικηγόρος και ασκούμενος δικηγόρος γνωρίζει ότι υπάρχει ένας επίσημος φορέας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί, την ΕΑΝΔιΘ.
Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ήταν δεδομένο το 2013. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μιας «γενιάς» ανθρώπων που δημιούργησαν από το τίποτα έναν ολοκληρωμένο οργανισμό με δράση συνδικαλιστική και επιστημονική, έναν ισότιμο θεσμικό συνομιλητή και αντίβαρο υπέρ των αναγκών όλων μας. Μιας «γενιάς» που επέλεξε να ασχοληθεί με τα κοινά γιατί ήθελε να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να επιβιώσει επαγγελματικά. Ενός συνόλου ανθρώπων που ήταν και παραμένουν πρώτα επαγγελματίες και μετά συνδικαλιστές. Αυτή η «γενιά» πλέον ολοκληρώνει τον κύκλο της, καθώς στις επερχόμενες αρχαιρεσίες μόνο δύο εκ των ιδρυτικών μελών είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Αντί αποχαιρετισμού όμως υπάρχει μόνον μια τελευταία δέσμευση: η παρακαταθήκη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τους επόμενους για να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα.
Στην διάρκεια όλων αυτών των ετών ήρθαμε συχνά σε αντίθεση με τους ταλανιζόμενους από επιφανειακές παραταξιακές αντιπαραθέσεις δικηγορικούς συλλόγους και εκείνους που προϊστανται αυτών, δηλαδή την μικρή ελίτ των οικονομικά ισχυρότερων συναδέλφων. Οι περιστασιακές αυτές αντιθέσεις, με κορυφαίες στιγμές την πρότασή μας για την άσκηση, την θέση μας για καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής για τους συνεργάτες δικηγόρους και την συμφωνία μας με την σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, αποδεικνύεται ότι κατ’ ουσία αποτελούν μια ενιαία αντιπαράθεση. Μία αντιπαράθεση ανάμεσα στους οικονομικά ισχυρούς δικηγόρους και τους μη προνομιούχους, ανάμεσα σε εκείνους που συνεχίζουν και πλουτίζουν σε βάρος της κακοπληρωμένης εργασίας άλλων και εμάς, αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης. Συνεπώς, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ακριβώς η διασφάλιση ότι εμείς θα ακουγόμαστε περισσότερο, πιο δυνατά και πιο αποφασιστικά, ενεργοποιώντας το σύνολο των συναδέλφων μας. Έτσι, θα καθορίσουμε τις εξελίξεις. Καθημερινά, σε κάθε επίσημη επαφή, σε κάθε συνεδρίαση και, φυσικά, στο επόμενο Πανελλαδικό Δικηγορικό Συνέδριο.
Κλείνοντας σε μια φράση: τα τελευταία τέσσερα χρόνια δώσαμε φωνή σε όσους δεν είχαν. Τα επόμενα δύο θα την κάνουμε να ακουστεί παντού!
Στις εκλογές της ΕΑΝΔιΘ της 3ης Μαΐου 2018 κάνουμε το επόμενο βήμα!
Οι υποψήφιοι για το ΔΣ Οι υποψηφίοι για την Επιτροπή Ασκουμένων
Μέλλιου Έλλη Ζιώγος Βαγγέλης
Μήττας Μιχάλης Σταματοπούλου Μαρία – Ειρήνη
Μπεκιασβίλι Ελένε Τραμουντάνα Χρυσάνθη
Τρασανίδης Γιάννης
Τσιαμπέρα Κατερίνα
Χατζηγιάννη Ελένη
Χατζηγκόντσιος Πασχάλης