Ενόψει Εκλογών…

IMG_01732Από το 2014, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, αλλά και το σύνολο των ασκούμενων και νέων δικηγόρων της πόλης μας που παρά τα περιορισμένα περιθώρια χρόνου, πόρων και ενέργειας έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για την πρώτη αυτή προσπάθεια μαζικής και συλλογικής μας έκφρασης, προσπαθήσαμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένων των συνθηκών: την δημιουργία από το μηδέν μιας οργάνωσης ικανής να εκπροσωπεί τις ιδιαίτερες ανάγκες των λιγότερο προνομιούχων και εκπροσωπούμενων μελών της νομικής επιστημονικής κοινότητας, των ασκούμενων και νέων δικηγόρων.
 
Δύο χρόνια μετά, υπερήφανα μπορούμε να δηλώσουμε ότι όχι μόνο πετύχαμε τον στόχο της οργανωτικής αυτής συγκρότησης, αλλά πολύ περισσότερο καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να την αναδείξουμε και ουσιαστικά ως θεσμικό όργανο παρέμβασης σε επαγγελματικά, επιστημονικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το γεγονός ότι το διάστημα αυτό το επάγγελμά μας θίχτηκε από σωρεία εισπρακτικών πολιτικών λιτότητας, την οικονομική ύφεση και τις πρόχειρες νομοθετικές επιλογές σε πολλούς τομείς, καθιστά ακόμα εντονότερη την χαρά του επιτεύγματος αυτού. Ταυτόχρονα όμως, αφήνει σε όσους στελεχώσουν τα νέα όργανα της Ένωσης το βαρύτατο έργο, όχι πια της άμυνας, αλλά της ενεργού διεκδίκησης της αναστροφής όλων εκείνων των ρυθμίσεων και πολιτικών επιλογών που οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της γενιάς μας σε μετανάστευση, ανεργία και τελικά διάψευση κάθε προσδοκίας και ονείρου. Στόχος πλέον δεν μπορεί παρά να είναι η διεκδίκηση ενός λογικού, βιώσιμου και κυρίως δίκαιου συστήματος Δικαιοσύνης, ασφάλισης, φορολογίας και διοίκησης, μέσω ρεαλιστικών και προοδευτικών προτάσεων και δυναμικότερης κινητοποίησης όλων των συναδέλφων μας.
 
Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πετύχαμε όλα όσα θα ήθελε ο καθένας μας. Έγινε ωστόσο το πρώτο και δυσκολότερο βήμα που θα μας επιτρέψει στην συνέχεια την εμβάθυνση της παρουσίας της ΕΑΝΔιΘ και την ουσιαστικότερη παρέμβασή της τόσο σε ζητήματα καθημερινότητας όσο και σε επιστημονικό και κεντρικών συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, από κοινού και σε συνεργασία βέβαια με όλους εκείνους τους φορείς και οργανώσεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και στόχους με τη νέα γενιά δικηγόρων, με εμάς! Το σύνολο των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές αναμφίβολα έχει την δυνατότητα και την επιθυμία, μέσα βέβαια από την ιδιαίτερη ιδεολογική του προέλευση και πολιτική αντίληψη, να υπηρετήσει τους βασικούς άξονες του οράματος αυτού. Για τον λόγο αυτό ασφαλώς δεν θα υποδείξω προσωπικές συμπάθειες και προτιμήσεις. Εξάλλου, όσες διαφορές και αν υπάρχουν ή όσες διαφωνίες προέκυψαν και θα προκύψουν, εκτιμώ ότι η πολυφωνία και η σύνθεση των απόψεών μας θα συνεχίσουν να οδηγούν στην καλύτερη εκπροσώπηση του συνόλου των συναδέλφων.
 
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τον χρόνο, τον κόπο και κυρίως την υπομονή τους τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ Έλενα Δαγκλή, Ανδριάνα Φουλίδου, Στέφανο Κρεμέτη, Ελευθερία Παπαδάκη, Βασιλική Οικονόμου και Μαρία Λιάτσου. Πολύ δε περισσότερο ευχαριστώ εκ μέρους όλων, τα μέλη και όλους τους νέους και ασκούμενους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης για την υποστήριξή και παρουσία τους, καλώντας τους βέβαια να δώσουν το παρόν στην κορυφαία αυτή διαδικασία της Παρασκευής 26/2, ώστε με την συμμετοχή όλων μας η ΕΑΝΔιΘ να πάρει νέα ώθηση!
 
Καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψηφίους και καλή συνέχεια στην προσπάθεια όλων μας!!
Μιχάλης Μήττας
Πρόεδρος ΕΑΝΔιΘ
Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης