Εισήγηση για την Τροποποίηση του Καταστατικού

Τo ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Περί αναθεώρησης του Καταστατικού σύμφωνα με το α. 26 αυτού 

Θεσσαλονίκη 28-4-2023, 

Δυνάμει της υπ’ αρ. 8Β/28-4-2023 απόφασης ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ εκκινήθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο α. 26 αυτού και του α. 27 του Κανονισμού Λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού και Λειτουργίας η διατύπωση εισήγησης προς ΔΣ με τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις. Το Καταστατικό κυρώθηκε με την από 22-5-2013 απόφαση ΓΣ και τέθηκε σε ισχύ από την δημοσίευσή του. Κατόπιν δέκα ετών λειτουργίας το Καταστατικό εγγυήθηκε την εύρυθμη, ταχεία και διαφανή λειτουργία της Ένωσης και ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της. Κατά το διάστημα αυτό ωστόσο, αναδείχθηκαν και περισσότερες έκτακτες και διαρκείς ανάγκες της Ένωσης, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την θέσπισή του και ενισχύθηκαν από την αριθμητική και διοικητική διόγκωση της Ένωσης. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν παρά να αντικατοπτρισθούν και στο Καταστατικό της. Επ’ αφορμής της προτεινόμενης αναθεώρησης διορθώνονται γραμματικές και συντακτικές διατυπώσεις.

Το ΔΣ, κατόπιν όμοιας εισήγησης της Επιτροπής Καταστατικού και Λειτουργίας, προτείνει ομόφωνα τις κάτωθι τροποποιήσεις:

Στο άρθρο 3 προστίθεται ρητώς η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης και υποστήριξης αιτημάτων συναδέλφων.

Στο άρθρο 5 αντικαθίσταται το «έγγραφη» με «έντυπη ή ηλεκτρονική» αίτηση συμβαδίζοντας με το νέο πνεύμα της εποχής και την συνακόλουθη ψηφιακή οργάνωση της Ένωσης και προστίθεται η ρητή υποχρέωση καταβολής ειδικού τέλους εγγραφής. Η μεταβατική διάταξη περί συνέχισης ιδιότητας μέλους των μελών του πρώην Συλλόγου Ασκουμένων καταργείται. 

Στο άρθρο 7 περιορίζεται και εξειδικεύεται το περιεχόμενο, ιδίως σε περιπτώσεις ανταγωνιστικής λειτουργίας και επανειλημμένης παράβασης του καταστατικού. 

Στο άρθρο 8 εξειδικεύεται η εξαίρεση διατήρησης ιδιότητας μόνο για εκλεγμένα μέλη και προσδιορίζεται με σαφήνεια ο χρόνος απώλειας της ιδιότητας λόγω συμπλήρωσης 5ετίας ορίζοντας τον τρόπο υπολογισμού συμπλήρωσης της 5ετίας. Η διαδικασία εκκαθάρισης μεταφέρεται στο α. 10. 

Στο άρθρο 9 περιγράφονται σαφέστερα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, όπως περιγράφονται ήδη διάχυτα και χωρίς προσθαφαιρέσεις. Προβλέπεται πλέον ρητά η διαδικασία αναστολής (και όχι διαγραφής) ιδιότητας σε όσους δεν καταβάλουν τις συνδρομές ή παραβιάζουν το καταστατικό, ως περιορισμένη κύρωση σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7. 

Στο άρθρο 10 περιγράφεται με σαφήνεια πλέον η διαδικασία εκκαθάρισης του καταλόγου μελών, πριν έκαστη τακτική ή εκλογοαπολογιστική ΓΣ ή εκλογική διαδικασία. Είναι ιδιαίτερης σημασίας διαδικασία καθώς διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης και των οργάνων της.

Στο άρθρο 11 προστίθεται η δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης από χρηματοδοτικά προγράμματα και δικλείδες δημοσιότητας σε περίπτωση που αυτό συμβεί. Αυτό καθίσταται αναγκαίο, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η απαραίτητη δημοσιότητα και διαφάνεια διαχείρισης των κονδυλίων.

Στο άρθρο 12 καταργείται το ελάχιστο όριο ετήσιας εισφοράς, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό αφήνεται στην ΓΣ και ορίζεται προθεσμία καταβολής η 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους. 

Στο άρθρο 13 προβλέπεται ρητώς ότι τα μέλη σε αναστολή δεν διατηρούν δικαιώματα ψήφου και συμμετοχής σε απαρτία έως ότου τακτοποιηθούν ταμειακά καταβάλλοντας την αντίστοιχη ετήσια συνδρομή.

Στο άρθρο 15 τροποποιείται το όριο απαρτίας της πρώτης ΓΣ από ¼ σε ½ , ενόψει και της σημαντικής αύξησης των μελών και της ανάγκης η ΓΣ να λειτουργεί πράγματι ως όργανο έκφρασης όλων. Τίθεται όριο απαρτίας στην μετ’ αναβολή ΓΣ το ¼ των μελών για τον ίδιο σκοπό. Η προτεινόμενη αλλαγή καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου οι αποφάσεις της ΓΣ να αντικατοπτρίζουν την βούληση ενός σημαντικού μέρους των μελών της Ένωσης, καθώς η ΓΣ λαμβάνει αποφάσεις κατά βάση επί αρκετά σημαντικών θεμάτων. Το προεδρείο της ΓΣ προσδιορίζεται πλέον ρητά ως τριμελές.

Στο άρθρο 16 διευκρινίζεται ρητώς ότι το προεδρείο της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ είναι και η εφορευτική των εκλογών. Διευκρινίζεται η διαμόρφωση του ενιαίου ψηφοδελτίου. 

Στο άρθρο 18 αυξάνονται τα μέλη του ΔΣ σε εννέα. Καταργείται η εκπροσώπηση του πρώην Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ήδη Επιτροπής Ασκουμένων) καθώς και η Επιτροπή ως όργανο. Η Επιτροπή Ασκουμένων διαχρονικά επέδειξε αδυναμίες στην λειτουργία της, οι οποίες προέκυψαν από την περιορισμένη διάρκεια της θητείας της και του παρακολουθηματικού προς το ΔΣ χαρακτήρα που έχει, αλλά και εν γένει της δικηγορικής άσκησης, η οποία δεν επαρκεί για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου ρόλου και παρουσίας. Για την διασφάλιση και ενίσχυση της εκπροσώπησης των ασκουμένων στο ΔΣ προβλέπεται ότι 2 εκ των εδρών του ΔΣ θα καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από ασκούμενους δικηγόρους, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι. Προβλέπεται η διαδικασία αντικατάστασης μέλους, εφόσον δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί. 

Στο άρθρο 20 επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός της απαρτίας (5) και ο αριθμός των μελών (3) που δύναται να συγκαλέσει το ΔΣ. Διευκρινίζεται η έννοια της πλειοψηφίας. 

Στο άρθρο 23 προστίθεται η αρμοδιότητα σύνταξης καταλόγου μελών σε αναστολή, λόγω μη οικονομικής ενημερότητας.

Στο άρθρο 24 προσαρμόζεται λόγω της κατάργησης της Επιτροπής Ασκουμένων. 

Στο άρθρο 30 προβλέπεται μεταβατικά ότι τα ήδη εκλεγμένα κατά την δημοσίευση του νέου καταστατικού όργανα συνεχίζουν την θητεία τους, έως την ολοκλήρωσή της. 

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης……………….Γιώργος Παπαγεωργίου