Διεθνής Ημέρα Δικηγόρου σε Κίνδυνο 2021

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου, τιμώνται οι δικηγόροι που βρίσκονται σε κίνδυνο βίας, βασανιστηρίων και κάθε άλλης μορφής δίωξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Δικηγόρων (EYBA), της οποίας η ΕΑΝΔιΘ αποτελεί μέλος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για να τιμήσει την ημέρα αυτή:

Η 24η Ιανουαρίου έχει ορισθεί ως η Διεθνής Ημέρα Δικηγόρων σε Κίνδυνο, σε υπενθύμιση της “Σφαγής της Ατότσα”, Την ημέρα αυτή το 1977 τέσσερις δικηγόροι και ένας ακόμα εργαζόμενος δολοφονήθηκαν, ενώ τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίσθηκαν βαριά στην έδρα του στον οδό Ατότσα 55 στην Μαδρίτη.

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2020, η ενδέκατη κατά σειρά Διεθνής Ημέρα Δικηγόρων σε Κίνδυνο, εστιάζει στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρεται στην διαμαρτυρία “Αγώνας για την προστασία των αζέρων δικηγόρων”, συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν καταγραφεί από επιτροπές του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θέτουν σε κίνδυνο αζέρους δικηγόρους που υπερασπίζονται θύματα αυτών.

Συγκεκριμένα, το θεσμικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί ώστε δικηγόρου που υπερασπίζονται θύματα τέτοιων παραβιάσεων να διαγράφονται από τους δικηγορικούς συλλόγους και να αποκλείονται από την άσκηση του επαγγέλματός τους, δικηγόροι που έχουν φέρει υποθέσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχουν διωχθεί πειθαρχικά ή διαγραφεί από τον σύλλογό τους, πειθαρχικές διώξεις ασκούνται εις βάρος δικηγόρων που χειρίζονται ευαίσθητες υποθέσεις. 

Καθώς η ΕΥΒΑ έχει θεμελιωθεί σε θεμελιώδεις αρχές, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, καλούμε όλους τους συναδέλφους να στρέψουν την προσοχή τους σε όλους τους δικηγόρους παγκοσμίως, οι οποίοι παρά τον κίνδυνο δολοφονίας, δίωξης, παρενόχλησης, εκφοβισμού, σίγασης, απειλής, βασανιστηρίων, συνεχίζουν να ασκούν το λειτούργημά τους, ώστε να εγγυηθούν την πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην δίκαιη δίκη και την πρόσβαση στην αποτελεσματική έννομη προστασία. 

Η ΕΥΒΑ καλεί τα μέλη της να επιστήσουν την προσοχή τους στο θέμα αυτό και εκφράζει την βαθιά της ευγνωμοσύνη και αλληλεγγύη προς όλους τους δικηγόρους που βρίσκονται σε κίνδυνο δίωξης.

Εκ της ΕΥΒΑ, Joyce Herrent, Πρόεδρος, Giulia Guagliardi, Αντιπρόεδρος και οι εκπρόσωποι της EYBA στο Συμβούλιο της Ευρώπης.