ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΙΘ ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι. Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας. Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε. Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται». (Μπ. Μπρεχτ)

eaamdsth@gmail.com / www.aftomisth.blogspot.com

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Απευθυνόμαστε σ’ εσένα που διανύεις τα πρώτα σου χρόνια στο επάγγελμα, είτε ως ασκούμενος είτε ως μισθωτός δικηγόρος, και έχεις νιώσει στο πετσί σου τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του λεγόμενου «συνεργάτη». Σ’ εσένα που έχεις απογοητευτεί από την κατάσταση στο επάγγελμα, αλλά δε συμβιβάζεσαι μ’ αυτήν, δεν το βάζεις κάτω. Σ’ εσένα που λες ότι κάτι πρέπει να γίνει- κάτι πρέπει να αλλάξει.

– Η δικηγορία, για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, δεν είναι όπως στις αμερικάνικες ταινίες ούτε όπως πριν από είκοσι χρόνια. Το μοντέλο του αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου, με το μικρό γραφείο και ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα, δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της σύγχρονης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η νέα εποχή στο δικηγορικό επάγγελμα χρειάζεται νέα σχήματα, δικηγορικές και πολύ/επαγγελματικές εταιρείες, που θα βγάζουν κέρδος και θα ανταποκρίνονται στο στόχο γρήγορων, φτηνών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους μεγάλους πελάτες, στηριζόμενες στην εργασία των υπαλλήλων τους – ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, αποφοίτων νομικής πολλών ταχυτήτων και paralegal.

– Η άσκηση δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στο επάγγελμα, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση ενός φθηνού και ευέλικτου υπαλληλικού προσωπικού, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και για την κάλυψη κενών στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλους φορείς. Είναι ο προθάλαμος για τις σχέσεις καλυμμένης μισθωτής εργασίας των «συνεργατών» δικηγόρων στα μεγαλογραφεία και τις μεγάλες δικηγορικές ή πολυεπαγγελματικές εταιρείες, με τους μισθούς των 200-400 ευρώ, την φορολόγηση και ασφαλιστική κάλυψη σαν αυτοαπασχολούμενων, χωρίς άδειες, δώρα, αποζημίωση απόλυσης και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Η καθιέρωση του πανελλαδικού χαρακτήρα των εξετάσεων, με τον Κώδικα Δικηγόρων το 2013, έγινε σε κατεύθυνση αυστηροποίησής τους, που άλλωστε προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Σκοπός είναι να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού. Σημειωτέον ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στον τρόπο απόκτησης της άδειας επαγγέλματος δικηγόρου, στην κατεύθυνση – με φροντίδα των Δικηγορικών Συλλόγων και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – υποχρεωτικών παρακολουθήσεων σε σεμινάρια, περαιτέρω αυστηροποίησης των εξετάσεων για την άδεια, δηλαδή για ένα δεύτερο πτυχίο μετά το πτυχίο.

Ο τρόπος που ασκείται το επάγγελμα του δικηγόρου, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που τον καθορίζει, προσδιορίζεται και υποτάσσεται στις εκάστοτε επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και από την ολοένα προς το αντιδραστικότερο εξέλιξη της Δικαιοσύνης και του Δικαίου (π.χ. νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, νέος Πτωχευτικός Κώδικας, προώθηση των εξωδικαστικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση κ.ά.). Το περιεχόμενο σπουδών στις νομικές σχολές προετοιμάζει τους αυριανούς δικηγόρους, που θα συμμετέχουν στην εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων και του νομικού πλαισίου για τη στήριξη των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου. Οι φοιτητές καλούνται να κυνηγούν προσόντα και δεξιότητες μέσα από τα διάφορα μεταπτυχιακά με υψηλά δίδακτρα, τα διάφορα πανάκριβα σεμινάρια των ιδιωτικών κολλεγίων, που για να εξοικειώνουν με την αυταπάτη του «γιάπη» ή «partner» στη μεγάλη δικηγορική εταιρεία επιβάλλουν ακόμα και dresscode (!).

Σε όλη αυτή την κατάσταση έχουν συμβάλει καθοριστικά οι ηγεσίες του ΔΣΘ και της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια έστρωναν το έδαφος για να έρθουν σαν «ώριμο φρούτο» οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Δικηγόρων: η πλήρης κατοχύρωση των μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και η ενίσχυση των δικηγορικών εταιρειών, η αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας, η εξακολούθηση του καθεστώτος ομηρίας για τους μισθωτούς δικηγόρους, αφού και υπό το νέο Κώδικα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως «συνεργάτες»! Τώρα οι ίδιοι, που υποτίθεται είχαν βγει στα κάγκελα για να μην περάσει το ασφαλιστικό, έχουν γίνει σπόνσορες των ιδιωτικών πακέτων ασφάλισης. Η ΕΑΝΔΙΘ, εξάλλου, διαφημίζει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκουμένων της ELSA International που δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να πραγματοποιήσουν μέρος της πρακτικής τους άσκησης στο εξωτερικό για ορισμένο χρονικό διάστημα, για να εξυπηρετούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι εργοδότες και οι δικηγορικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ΕΑΝΔΙΘ ζητάει την επανέναρξη του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για να καλύπτουν οι ασκούμενοι τα τεράστια κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, μένοντας απλήρωτοι για μήνες, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Η ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ διακηρυκτικά είναι ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Ωστόσο, δε χάνει την ευκαιρία να κάνει διαφήμιση στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (!), ενώ πρόσφατα έπαιξε το ρόλο του καλού «dealer» στη διαπραγμάτευση με ιδιωτικά ΚΕΚ, νομιμοποιώντας την κοροϊδία της κυβέρνησης του «σκοιλ ελικικου» των voucher. Περαιτέρω, χαρακτηριστική είναι η ευθυνοφοβία που επέδειξε η Ένωση, όταν με πρωτοβουλία μας αναδείξαμε καταγγελίες συναδέλφων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου αρνήθηκε να κατονομάσει τις συγκριμένες εταιρίες, αποθαρρύνοντας κι άλλους συναδέλφους. Η Ένωση επέδειξε πλήρη αδράνεια, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, για τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου για το καθεστώς των «συνεργατών», κατ’ ουσία κακοπληρωμένων μισθωτών, αλλά και για την αναθεώρηση της θέσης για την άσκηση, όπως και αποφασίστηκε στον περσινό απολογισμό της θητείας του διοικητικού συμβουλίου. Η σημερινή θέση της ένωσης για διάσπαση του 18μηνου της άσκησης σε δύο κύκλους: έναν εκπαιδευτικού χαρακτήρα κατάρτισης και έναν εργασίας σε δικηγορικό γραφείο, «ανοίγει το δρόμο» αντικειμενικά για τα υποχρεωτικά σεμινάρια κατάρτισης, τις πιστοποιήσεις δικηγόρων και άλλα τέτοια «φίλτρα» .

Το βασικό πρόβλημα με τη σημερινή ηγεσία της ΕΑΝΔΙΘ έχει να κάνει με την ίδια τη δομή της γιατί συγκροτείται επί τη βάσει του ηλικιακού κριτηρίου. Με την κριτική μας αυτή δεν παραγνωρίζουμε ούτε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι κατά την έναρξη της επαγγελματικής μας πορείας. Ωστόσο, η άποψη ότι η βασική αντίθεση στον κλάδο είναι νέος – παλιός δικηγόρος, και όχι δικηγόρος υπάλληλος- δικηγόρος εργοδότης, δικηγόρος με μικρά εισοδήματα- μεγαλοδικηγόρος, συσκοτίζει την έντονη ταξική διαστρωμάτωση που υπάρχει στον κλάδο, καθώς όλοι αυτοί, υπάλληλοι και αφεντικά ανήκουν στον ίδιο φορέα, το δικηγορικό σύλλογο.

–  Την προηγούμενη διετία η παρουσία, για πρώτη φορά, εκλεγμένων αγωνιστών που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης τόσο στην ΕΑΝΔΙΘ όσο και στην Επιτροπή Ασκουμένων της ΕΑΝΔΙΘ συνέβαλε αποφασιστικά στο να αναγκαστεί η Ένωση να λειτουργήσει ως σωματείο και όχι ως «μαγαζάκι» των δήθεν ανεξάρτητων μελών της και στο να παρθούν αποφάσεις για ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν κάθε νέο δικηγόρο σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μετά από δική μας πρόταση η Ένωση υιοθέτησε ψηφίσματα για τη συμμετοχή μας σε απεργιακές κινητοποιήσεις και για τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που αποτύπωσε την αναγκαιότητα συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και μέσα στην πανδημία. Έγκαιρα υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία μας πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, η Ένωση, κάτω από δικές μας πιέσεις, στήριξε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και έγινε προσπάθεια να στηθεί δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης,. Επίσης, με δική μας πρωτοβουλία, διαμορφώθηκε πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες συναδέλφων, ενώ, εν μέσω της πανδημίας, η Ένωση με δική μας πρόταση ανέλαβε την ευθύνη υπογραφής βεβαίωσης μετακίνησης σε συναδέλφους στους οποίους η εργοδοσία αρνούταν να το κάνει, επειδή δήθεν δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επιπλέον, αναδείξαμε το ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των ασκουμένων εν μέσω πανδημίας, προσπαθήσαμε να εκφράσουμε συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων και να έρθουν σε συμπόρευση τα δύο σωματεία, αναδείξαμε προβλήματα των συναδέλφων μη διορισθέντων επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού Δόκιμων Δικαστικών Πληρεξουσίων. Ακόμη, υιοθετήθηκαν δράσεις για τη μέρα της γυναίκας σε συμπόρευση με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και με δική μας παρέμβαση στηρίχθηκε το δίκαιο αίτημα επαναμεταγωγής του Βασίλη Δημάκη στον Κορυδαλλό προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του. Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της δικαστικής απόφασης που εξίσωνε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής με μέλη της ΚΝΕ- θύματα της τραμπούκικης επίθεσης των χιτλερικών κατακαθιών.

 Δεν σκύβουμε το κεφάλι κάτω από το βάρος των προβλημάτων, δεν υποτασσόμαστε στη μοιρολατρεία και την απογοήτευση. Οργανώνουμε την πάλη μας για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας !

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων που απαιτούνται από τον ΔΣΘ για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Δικηγόρων και του παραβόλου συμμετοχής.
  • Κατάργηση του παραβόλου εγγραφής των νέων δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
  • Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον εργοδότη.
  • Κατάργηση της άσκησης και ένταξή της στο πρόγραμμα σπουδών – μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο χωρίς εξετάσεις ή άλλες διαδικασίες αξιολόγησης. Η άσκηση να αναγνωριστεί σαν αυτό που είναι: εξαρτημένη εργασία.
  • Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επαναφορά και κατοχύρωση των ελάχιστων αμοιβών. Όχι στη φοροληστεία και την εισφοροληστεία, που πλήττουν όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και οδηγούν στον εξοβελισμό από το επάγγελμα. Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο 4ο μνημόνιο και την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος όλων των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα επιδείνωση στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματά μας.
  • Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Ειδική μέριμνα για τις συναδέλφισσες ασκούμενες και νέες δικηγόρους, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, να δικαιούνται κανονικά την άδεια μητρότητας, λαμβανομένου υπόψη του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την επάνοδό τους στον εργασιακό βίο.

Ειδικά για τις σημερινές συνθήκες της εποχής του κορονοϊού:

 Να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 € για τον μήνα Μάιο, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.

Απαλλαγή (και όχι αναστολή) από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο.

Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ., για το επόμενο τετράμηνο. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Να μπει φραγμός στις απολύσεις, με όποια «νομική» αιτιολογία και ονομασία κι αν προσπαθήσει να την ντύσει η εργοδοσία. Όπου έχουν υπάρξει να παρθούν πίσω και να θεωρηθούν άκυρες. Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μισθωτών συναδέλφων, που δεν είναι «συνεργάτες» αλλά εργαζόμενοι. Όχι στις μονομερείς από την εργοδοσία αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την ελαστικοποίηση και την εντατικοποίηση της εργασίας μας, που τώρα δικαιολογούνται στο πλαίσιο της «έκτακτης» κατάστασης αλλά έχουν σκοπό να τις μονιμοποιήσουν και μετά.

Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και όλους τους εργαζόμενους –μισθωτούς δικηγόρους.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων να γίνει με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης. Να προσληφθούν γιατροί υπηρεσίας στα δικαστήρια, με βάση το πάγιο αίτημά μας. Καμία σκέψη για security στα δικαστήρια, πολύ περισσότερο για τη μονιμοποίησή τους μετά την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας!

Να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην παράταση του δικαστικού έτους και του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, σενάρια που προωθούνται εδώ και χρόνια και έρχονται στο όνομα της πανδημίας με σκοπό να παγιωθούν.

Όλα τα παραπάνω γίνονται το κριτήριό μας για τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε, σε ποιο δρόμο και με ποιους πρέπει να βαδίσουμε. Δεν περιμένουμε τίποτα από τις ηγεσίες του ΔΣΘ και της ΕΑΝΔΙΘ, από τις δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στον κλάδο μας.

Αλλάζουμε τους συσχετισμούς! Συσπειρωνόμαστε στην Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα Δικηγόρων! Συμπορευόμαστε με το εργατικό – λαϊκό κίνημα!

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΙΘ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ:

ΕΛΕΝΗ ΔΡΟΥΓΚΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΝΤΡΙΜΑ

ΣΤεργιος καλαϊτζής

ΚΕΛΥ ΛΙΑΡΑΤΣΙΚΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΥΚΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΦΟΠΟΥΛΟΣ