Δελτίο Τύπου για την πρόσφατη απόφαση του ΔΣΘ για την δικηγορική άσκηση

Θεσσαλονίκη 27-2-2023,

Στη χθεσινή Ειδική Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΘ που ορίστηκε αρκετούς μήνες έπειτα από την κατάθεση του από 6 Ιουλίου 2022 αιτήματος της Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης – ΕΑΝΔιΘ είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος σε μια αναλυτική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που δεκάδες συναδέλφισσες και συναδελφοι, ασκούμενες- οι αντιμετωπίζουν σε καθημερινό επίπεδο.

Ι. Η θέση της Ένωσης

Με την κατάθεση του σχετικού ψηφίσματος πριν από αρκετούς μήνες και τις ενδιάμεσες ενέργειες μας επιδιώξαμε να φέρουμε ενώπιον του Δ.Σ. του Συλλόγου μας όλα εκείνα τα προβλήματα που καθημερινά τα μέλη μας αναδεικνύουν και αποτελούν κομμάτι μιας αποπνικτικής επαγγελματικής καθημερινότητας. Η θέση μας εξ αρχής κινήθηκε στην παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα του θεσμού της άσκησης κάτω από το χαλί. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη στόχευση μας σε κάθε προσέγγιση που επιχειρήσαμε με θεσμικούς φορείς και πρόσφατα με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου στοχεύοντας σε μια συνολική επαναπροσέγγιση των ζητημάτων που καθιστούν την περίοδο της άσκησης βάρος για δεκάδες νέους και νέες που εισέρχονται στον κλάδο.

Για το λόγο αυτό, καλέσαμε το ΔΣΘ να λάβει απόφαση δια του αρμόδιου οργάνου του και να αποφανθεί για μια κατάσταση γνώριμη και προβληματική που λειτουργεί ως κερκόπορτα εργασιακής εκμετάλλευσης.

ΙΙ. Απόφαση και όχι γνωμοδότηση

Είναι σαφές πως η συζήτηση για το χαρακτήρα της άσκησης, τον καθορισμό αμοιβής των ασκουμένων και την περαιτέρω εξειδίκευση των χαρακτηριστικών της δεν αρχίζει και τελειώνει στη δυνατότητα του ΔΣΘ να λάβει μια σχετική απόφαση. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της άσκησης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κατοχυρωθεί νομοθετικά μέσα από τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων και τη γενικότερη κανονιστική ρύθμιση του ζητήματος. Εξ αρχής κατευθύναμε την πίεση μας προς το ΔΣΘ να λάβει συγκεκριμένη απόφαση που θα δεσμεύει το Σύλλογο απέναντι σε μια διαδικασία θεσμικής διαβούλευσης που ενδεχομένως θα κληθεί να συμμετάσχει και όχι απλώς να παραπέμψει το ζήτημα σε τρίτο όργανο όπως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

ΙΙΙ. Η πρόταση της ΕΑΝΔιΘ για την άσκηση

Η πρόταση της ΕΑΝΔιΘ όπως κατατέθηκε στο ΔΣ εστίασε και εξειδικεύτηκε σε τέσσερα βασικά σημεία που αποτελούν κατά γενική ομολογία σημεία απαραίτητα για την αναθεώρηση του πλαισίου της άσκησης: Καθορισμός αμοιβής ασκουμένων στο ύψος του κατώτατου μισθού, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ασκουμένων, κατοχύρωση ωραρίου – αδειών αναψυχής – ασθένειας & υποχρέωση προσκόμισης συμφωνητικού στο ΔΣΘ μεταξύ δικηγόρου – ασκούμενου-ης για την έναρξη της άσκησης.

IV. Η συζήτηση και οι διαφωνίες

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του ΔΣΘ έγινε παραπάνω από αντιληπτό πως υφίστανται διαφορετικές οπτικές μεταξύ των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης για την άσκηση. Από τη μία με έκπληξη ακούσαμε συναδέλφους να εκφράζουν δισταγμούς για το εάν πρέπει να κατοχυρωθεί η αμοιβή των ασκουμένων επί της αρχής, και από την άλλη αντικρίσαμε την εμμονή ορισμένων τρίτων να αναζητούν τρόπους για να δικαιολογήσουν την προαποφασισμένη στάση τους να μην συνταχθούν με την πρόταση της Ένωσης και των δεκάδων συναδέλφων της πόλης καταρρίπτοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της διεκδίκησης. Πέραν από τη διαπίστωση όμως της διαγενεακής ανισότητας ως προς την επαγγελματική πραγματικότητα που βιώνουμε ως νεότερη γενιά συναδέλφων το ΔΣ του ΔΣΘ επιχείρησε να συνθέσει τις επιμερους προτάσεις που ακούστηκαν καταλήγοντας σε μια εισήγηση με την οποία θα κινηθεί προς την Ολομέλεια και την αρμόδια Νομοπαρασκευτική Επιτροπή της Βουλής με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής για τους ασκούμενους Δικηγόρους σε αξιοπρεπή πλαίσια

2. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των ασκουμένων από τον ασκούντα Δικηγόρο

3. Καθιέρωση αδειών για συγκεκριμένους λόγους για τους ασκούμενους δικηγόρους

4. Τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόβλεψη πειθαρχικών κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ασκούμενου και δικηγόρου

5. Αύξηση της ύλης των ασκουμένων (λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, παράσταση σε συγκεκριμένες υποθέσεις Νομικής Βοήθειας).

6. Ανάδειξη της ανάγκης για επαναστόχευση του Προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να πραγματοποιείται όλο το επιδοτούμενο 18μηνο σε δικηγορικές γραφεία και εταιρείες και όχι στα Δικαστήρια.

V. Η αξιολόγηση

Η απόφαση που έλαβε χθες βράδυ το ΔΣ του Δ.Σ.Θ. αποτελεί μια αρχική δέσμευση πως ο Σύλλογος θα κινηθεί προς την επίλυση των ζητημάτων αυτών, ενώ παράλληλα πρόκειται για την αναγνώριση των διαχρονικών αιτημάτων των ασκουμένων της Θεσσαλονίκης. Ο ΔΣΘ επέλεξε στα πλαίσια της συζήτησης που προκλήθηκε να τοποθετηθεί ανοιχτά και να ξεπεράσει τις γνώριμες φωνές που προσπαθούσαν να πείσουν επί χρόνια για την ψευδαίσθηση των αυτονόητων που αντικρίζαμε μπροστά μας αλλά και παράλληλα να απομονώσει όσους πόνταραν στο μπαχάλεμα της διαδικασίας για λόγους ανεξήγητης εσωτερικής κατανάλωσης. Η συζήτηση για την ενδυνάμωση της άσκησης με τη μετακύλιση περισσότερων νομικών ενεργειών προς τους ασκούμενους-ες, ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ με περισσότερο φιλικά προς τους δικηγόρους κριτήρια που προστέθηκαν στη συζήτηση καθώς και η υιοθέτηση προτάσεων όπως η καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και η αναγνωρίση του πλαισίου των αδειών αποτελούν ένα θετικό βήμα για την επόμενη ημέρα της άσκησης για την οποία όλα αυτά μέχρι σήμερα βρισκόταν χωρίς τη σκέπη μηδαμινής κατοχύρωσης.

Ωστόσο, η απροθυμία της διοίκησης να προχωρήσει στη σύνδεση της αμοιβής που αναγνωρίζει μεν ως αναγκαία με το ύψος δε του κατώτατου μισθού αποδεικνύει παράλληλα τη στόχευση που απαιτείται να υιοθετήσουμε από εδώ και στο εξής. Και αυτό γιατί η συζήτηση για την άσκηση δεν έγινε απλά για να γίνει. Στόχος της Ένωσης δεν θα μπορούσε να είναι η λήψη μιας απλώς διακοσμητικής απόφασης χωρίς κανένα αποτέλεσμα και καμία δέσμευση.

Για αυτό και παρά την αρχική στροφή του Συλλόγου σε ένα πλαίσιο αποδοχής ορισμένων εκ των αιτημάτων οφείλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση προς την ίδια κατεύθυνση. Τη διασφάλιση του κατώτατου μισθού για τους ασκούμενους-ες ως αναγκαία ελάχιστη προϋπόθεση αυτονομίας και βιοπορισμού. Μέσα λοιπόν από τη συνεργασία με τις λοιπές ανά την Ελλάδα Ενώσεις και εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια να προχωρήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα στη διεκδίκηση του αιτήματος που θα αλλάξει στην πράξη το χαρακτήρα της άσκησης.

Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις και η απόφαση του Συλλόγου μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα πρώτο βήμα. Χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά για να αλλάξουμε το τοπίο της άσκησης. Η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν χρειάζονται πολλα περισσότερα λόγια.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………………Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης………………………….Γιώργος Παπαγεωργίου