Αποτίμηση Νέων Προτάσεων για το Ασφαλιστικό

Θεσσαλονίκη 9-2-2016,

            Ο Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε εχθές νέες «βελτιωτικές» προτάσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισηγείται. Οι προτάσεις συνοψίζονται στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία των επαγγελματιών κάτω της πενταετίας που είναι όμοια με εκείνη των αγροτών για την κύρια σύνταξη, σε μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία θα παρέχεται έκπτωση εισφορών ανάλογα με το εισόδημα και στην δυνατότητα απαλλαγής από τις εισφορές σε περίπτωση αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητας.

            Κατ’ ουσίαν δεν πρόκειται για νέες προτάσεις αλλά κυρίως για εξειδίκευση εκείνων που είχαν κατατεθεί από τον υπουργό στον διάλογο με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών ενώσεων. Με την εξαίρεση της δυνατότητας απαλλαγής από τις εισφορές σε περίπτωση αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητας, το οποίο ήταν αναγκαία ρύθμιση και πάγιο αίτημά μας, όσον αφορά στα υπόλοιπα παρατηρούμε:

            Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς οι εισφορές τους συνεχίζουν να υπολογίζονται με βάση, όχι το πραγματικό αλλά «τεκμαρτό» εισόδημα. Επίσης οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνεχίζουν να προβάλλουν την μισή αλήθεια τονίζοντας ότι θα κληθούμε, ως νέοι επαγγελματίες, να καταβάλλουμε 786 ευρώ τα πρώτα δύο και 954 ευρώ τα επόμενα τρία έτη ως ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά τα ποσά αφορούν αποκλειστικά και μόνο την κύρια σύνταξη και στην πραγματικότητα προσαυξάνονται με εισφορές για υγεία, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, επιβαρύνοντας όλους μας κατά 338,48 ευρώ με 621,32 ευρώ ετησίως σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Ένας νέος δικηγόρος αδυνατεί να καλύψει τις ήδη τρέχουσες υποχρεώσεις του, πόσο μάλλον την αύξηση αυτών.

            Η μετάβαση σε προοδευτική κλίμακα συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρέπει να είναι έκτακτο ή προσωρινό μέτρο αλλά η βάση ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμα και με τις εκπτώσεις που η νέα πρόταση Κατρούγκαλου περιλαμβάνει, δικηγόρος με έως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα επιβαρύνεται από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία σε ποσοστό 59.6% του εισοδήματός του, την στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση για δικηγόρο με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα είναι μόλις 36.88%. Μια πραγματικά δίκαιη κατανομή των βαρών θα όφειλε να περιλαμβάνει σαφώς αντίστροφη επιβάρυνση. Τέλος, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σταθερότητα. Η αναπροσαρμογή των συντελεστών σε τρία χρόνια είναι κάτι που ούτε η παρούσα ούτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα.

            Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι οι νέες προτάσεις του υπουργού απέχουν από την ουσία των αιτημάτων του κλάδου μας και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, δείχνοντας έλλειψη διάθεσης για πραγματικό διάλογο. Ως ΕΑΝΔιΘ θεωρούμε πως δεν έχουν γίνει πραγματικά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης για να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς και η σύνδεσή τους με τις υπόλοιπες θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες είναι πλέον απαραίτητη.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………….Η Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας………………………….Φουλίδου Ανδριάνα