Απολογισμός Εαρινού Συνεδρίου ΕΥΒΑ – Θεσσαλονίκη 2017

Θεσσαλονίκη 9-6-2017,

          Το Εαρινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Δικηγόρων – το πρώτο συνέδριο της κατηγορίας του που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα – στέφθηκε με επιτυχία και εισέπραξε πολύ θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες (στην πλειοψηφία τους, νέοι δικηγόροι ιδίως από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), καθώς και στους προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου.

          Αντίστοιχα, θετική ήταν σε γενικές γραμμές η εντύπωση που αποκομίσαμε τα μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής Ασκουμένων της ΕΑΝΔιΘ, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η πρόκληση της διοργάνωσης ενός τέτοιου Συνεδρίου, απευθυνόμενου ιδίως σε συναδέλφους μας από το εξωτερικό, ήταν για εμάς πρωτόγνωρη, κι όμως κατεβλήθησαν οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την τήρηση του πρωτοκόλλου των Συνεδρίων της EYBA, την ανεύρεση χορηγιών και δωρεών για την κάλυψη υλικών αναγκών του Συνεδρίου, το συντονισμό και την επικοινωνία με φορείς και πρόσωπα που συνέδραμαν στη διοργάνωση (ομιλητές-καθηγητές, υπηρεσίες εστίασης, τουριστικούς φορείς) και, κυρίως, για την προσφορά μιας όμορφης και ωφέλιμης εμπειρίας στους συμμετέχοντες (επιστημονικές εισηγήσεις, πολιτιστική διαδρομή, κοινωνικές εκδηλώσεις). Δεδομένου ότι το συνέδριο αυτό ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλήφθηκε από την Ένωσή μας, αποδείξαμε ότι έχουμε την οργανωτική επάρκεια και οργάνωση προκειμένου να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε διοργάνωση. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Συνέδριο:

  1. Το σύνολο των συμμετεχόντων (πολλοί εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει και σε παλαιότερα συνέδρια της EYBA) έμεινε ενθουσιασμένο τόσο από το προδιατυπωμένο πρόγραμμα του Συνεδρίου, όσο και από τις «αυθόρμητες» προσθήκες σε αυτό, όπου η ΕΑΝΔιΘ έδινε πάντοτε το παρόν. Η ικανοποίηση πολλών εκδηλώθηκε με συγχαρητήριες επιστολές από τους αντίστοιχους δικηγορικούς συλλόγους που απέστειλαν αντιπροσωπείες.
  2. Η συμμετοχή στο Συνέδριο ήταν ιδιαίτερα υψηλή από ξένες αντιπροσωπείες, αλλά ιδιαίτερα χαμηλή από Έλληνες συναδέλφους. Παρά την προώθηση του Συνεδρίου με κάθε πρόσφορο μέσο, προσιτό σε συναδέλφους μας στην Ελλάδα, και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, τόσο αναφορικά με το περιεχόμενο και το σκοπό αυτού, όσο και αναφορικά με τις εκπτωτικές για τα μέλη της Ένωσής μας τιμές συμμετοχής, οι αρχικές προβλέψεις για την συνολική συμμετοχή δεν επιβεβαιώθηκαν. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να αποδοθεί στην περιορισμένη δημοσιότητα που έχει η EYBA και οι δράσεις της, καθώς και η ουσιαστική της παρέμβαση σε επαγγελματικά ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους πανελλαδικά. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η κατάθεση από πλευράς ΕΑΝΔιΘ προτάσεων προς την ΕΥΒΑ ώστε η παρουσία της να γίνει σαφέστερη και ουσιαστικότερη πανευρωπαϊκά.
  3. Σε οικονομικό επίπεδο, παρά την μειωμένη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, συμμετοχή από Έλληνες συναδέλφους, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τις υψηλότατες προδιαγραφές που θέτει η ΕΥΒΑ χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ταμείου ή των μελών και αποκλειστικά με την οικονομική συμμετοχή των συνέδρων. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ΔΣΘ, παρά το ότι ζητήσαμε οικονομική στήριξη και αιγίδα, ουδέποτε απάντησε στο αίτημά μας.
  4. Σημαντική επιτυχία κρίνεται η ευαισθητοποίηση των ξένων αντιπροσωπειών για την προσφυγική κρίση και την διαχείρισή της στην Ελλάδα, καθώς η σχετική εκδήλωση συγκέντρωσε το σύνολο των επισκεπτών, οι οποίοι επέδειξαν το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον. Στα πλαίσια επίσης του Συνεδρίου, συζητήθηκε έντονα το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, καθώς οι αντιπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων που επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον απευθύνοντας πλήθος ερωτήσεων, επί των οποίων μας δόθηκε η αφορμή για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ανάλυσης της εθνικής θέσης της χώρας.
  5. Τέλος, ως συμμετέχοντες είχαμε ανάμικτα συναισθήματα από την όλη διοργάνωση, στα θετικά μπορούμε να καταγράψουμε αφενός, την κοινωνικοποίηση με συνομήλικους συναδέλφους μας από το εξωτερικό ως κάτι το ανεκτίμητο, καθότι δυσεύρετο στην ελληνική πραγματικότητα – αφετέρου, την επιτακτική ανάγκη το Συνέδριο να αναμορφωθεί σε κάτι περισσότερο πολύπλευρο και σε πραγματικό forum ανταλλαγής απόψεων και συνδιαμόρφωσης προτάσεων για τη δικηγορία ως μέσο βιοπορισμού και ως λειτούργημα με σημαντικό ρόλο στην κοινωνία.

Συνολικά, ως ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ, κρίνουμε ότι η πρόσφατη αυτή εμπειρία από το Εαρινό Συνέδριο της EYBA στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και διαβούλευση με τα μέλη της Ένωσής μας, και ιδίως τα μέλη της EYBA, σχετικά με το δικηγορικό επάγγελμα – λειτούργημα, τις προκλήσεις για το Δίκαιο και τη δικηγορία σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και την εν γένει μετουσίωση των καταστατικών σκοπών των δύο Ενώσεων σε έργα και πρωτοβουλίες με θετικό αντίκτυπο στα μέλη μας και την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………..Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας…………………..Στέφανος Κρεμέτης