Αποφάσεις ΔΣ ΕΑΝΔιΘ 23-4-2016

Θεσσαλονίκη 23-4-2016,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔιΘ, με παρόντα 6 από τα 7 μέλη του, κατά την συνεδρίασή του την Τετάρτη 23-4-2016 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Ορίστηκαν ημερομηνίες διεξαγωγής του Εαρινού Συνεδρίου της EYBA 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2017. Αποφασίστηκε ομόφωνα η προκήρυξη θέσεων συνεργατών μεταξύ των μελών της ΕΑΝΔιΘ με βοηθητικούς για την οργάνωση και υποστήριξη του Συνεδρίου, ως εξής: δύο (2) υπεύθυνοι μάρκετινγκ – διαφημιστικής προώθησης, δύο (2) υπεύθυνοι χορηγιών, δύο (2) υπεύθυνοι επιστημονικού προγράμματος και δύο (2) βοηθητικοί γενικών καθηκόντων. Η επιλογή θα γίνει βάσει βιογραφικών με απαραίτητο προσόν την άριστη γνώση αγγλικών. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί λεπτομερής προκήρυξη. Τέλος, διαμορφώθηκε προσωρινός τιμοκατάλογος συμμετοχής στο Συνέδριο, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί αφού υπάρξει πλήρης εικόνα των εξόδων και των χορηγιών.
  2. Ομόφωνα εγκρίθηκε η διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης σε συνεργασία με το ίδρυμα “Κ. Κούφα” και θεματική το προσφυγικό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19/5/2016 σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
  3. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το κατατεθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεδομένης της απαξίωσης των προτάσεων του κλάδου μας από τον Υπουργό, αποφασίστηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης προς τις υπόλοιπες ενώσεις νέων δικηγόρων της χώρας για αποστολή κοινής επιστολής σχετικά με το ασφαλιστικό απευθείας στους εκπροσώπους των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ). Στόχος της επιστολής η παρουσίαση του πλήρους αντιαναπτυξιακού αλλά και χωρίς εισπρακτικές προοπτικές ασφαλιστικού που τίθεται προς ψήφιση.
  4. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο φορολογικό.
  5. Υποστηρίχθηκε εισήγηση του μέλους της Ένωσης, Ντιάνας Κατσάρεβιτς, για την υιοθέτηση θέσης από την Ένωση και την υποβολή πρότασης στους αρμόδιους φορείς, υπέρ της μείωσης των θέσεων εισακτέων στις Νομικές Σχολές της χώρας. Η εισήγηση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (5 κατά, 1 υπέρ) με αιτιολογία την αναρμοδιότητα της Ένωσης για το θέμα, το ασύμβατο της εισήγησης με τον κύριο στόχο της ΕΑΝΔιΘ που είναι η διασφάλιση καλύτερων όρων πρόσβασης στο δικηγορικό επάγγελμα για τους νέους και την προώθηση του αποπληθωρισμού του από τους παλαιότερους, το γεγονός ότι ούτως ή άλλως οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αποκτήσουν ισότιμο πτυχίο από πανεπιστήμια του εξωτερικού, η θέση ότι η πρόσβαση στην ακαδημαϊκή μόρφωση πρέπει να έχει το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και το γεγονός ότι η υποστήριξη αντίστοιχων προτάσεων από μέρος του ακαδημαϊκού κόσμου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, προσωπικού και χρηματοδότησης.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………………..Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας………………………………Αναστάσιος Ξένος