Ανακοίνωση της Ένωσης για το Διαγωνισμό Δικηγόρων

Θεσσαλονίκη 05-04-2021,

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την προκηρυχθείσα διεξαγωγή του Α΄ Διαγωνισμού Δικηγόρων για το 2021. Ένας Διαγωνισμός που θα διεξαχθεί εννέα μήνες μετά τον πρώτο και τελευταίο του 2020. Ένας Διαγωνισμός που θα διεξαχθεί μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση που ταλανίζει τη χώρα για πάνω από ένα έτος.

Λίγες ημέρες, λοιπόν, πριν από την 16η Απριλίου, πρώτη ημέρα του Διαγωνισμού και ακόμα κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί από τους αρμόδιους για τη διενέργεια του Διαγωνισμού, ήτοι τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ολομέλεια των Προέδρων.

Α) Διακινούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες φήμες περί αναβολής του Διαγωνισμού βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπάρχει ανάγκη για σαφή- τελική επιβεβαίωση σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες ζητούν να γνωρίζουν υπεύθυνα αν οι εξετάσεις θα διεξαχθούν, προκειμένου να μπορούν να ρυθμίσουν και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις παράλληλα με τις λοιπές υποχρεώσεις που έχουν, όπως ενδεχομένως και να κανονίσουν τα ζητήματα μετακίνησης – μεταφοράς τους προς τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα μέριμνα, δε, θα πρέπει να ληφθεί για τους υποψηφίους -διαμένοντες στο εξωτερικό, οι οποίοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατά τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη, με κίνδυνο ακόμα και να απωλέσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις, στην περίπτωση που δεν προλάβουν να κλείσουν εγκαίρως αεροπορικά εισιτήρια!

Β) Δεν γνωρίζουμε επισήμως ακόμα και τώρα το χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων ούτε και τους υγειονομικούς όρους που πρέπει να τηρηθούν από τους συμμετέχοντες στις εξετάσεις. Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα περί των χωρισμών των υποψηφίων σε αίθουσες, τον εξαερισμό των αιθουσών, την προμήθεια μασκών και αντισηπτικών.

Γ) Σχετικά με τα σεμινάρια για την προετοιμασία των εξεταζόμενων που διοργανώνονται παραδοσιακά κάθε χρόνο από τον ΔΣΘ, η ελλιπής ενημέρωση για τη διεξαγωγή ή τη μη διεξαγωγή τους έχει ωθήσει όλους τους συναδέλφους στο μονόδρομο της παρακολούθησης των σεμιναρίων που διοργανώνονται της Αθήνας. Το αν θα γίνουν από πλευράς ΔΣΘ σεμινάρια παραμένει άγνωστο. Δώδεκα ημέρες πριν τις εξετάσεις δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα απολύτως.

Δ) Για το ζήτημα της συμμετοχής των υποψηφίων που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο 18μηνο από τις 19 έως και τις 31 Απριλίου, παρά τις επίμονες επισημάνσεις από την Ένωση και τις σχετικές διαβεβαιώσεις (βάσει πληροφοριών από μέλη του ΔΣ του ΔΣΘ) πως θα συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια νεότερη πληροφόρηση.

Ε) Για το ζήτημα του παραβόλου συμμετοχής στις εξετάσεις και παρά τα συνεχή αιτήματα μας, δεν υπάρχει ακόμα και τώρα σαφής απάντηση. Αναμένουμε έστω και μετά από την καταβολή του από τους υποψηφίους να ληφθεί απόφαση επιστροφής του σε όσους/όσες το κατέβαλαν ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους υποψηφίους και συνεκτιμώντας τις οικονομικές συνθήκες των τελευταίων μηνών εντός των οποίων καλούνται να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

Στ) Ερωτήματα προκαλούνται και για το πως θα μετακινηθούν οι εξεταζόμενοι στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων εν μέσω lockdown. Κρίσιμη θεωρούμε τη παροχή βεβαιώσεων συμμετοχής στις εξετάσεις από τη διοργανώτρια αρχή για την ασφαλή μετακίνηση από και προς το χώρο εξέτασης.

Ζ) Τέλος, και με δεδομένο πως θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις ασκούμενοι που έχουν ξεπεράσει τα δύο (2) έτη άσκησης, αναμένουμε τη διόρθωση όλων των γραπτών εντός προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος 45 ημερών. Η άμεση διόρθωση των γραπτών ήταν άλλωστε ο κύριος λόγος, εξαιτίας του οποίου την αρμοδιότητα διεξαγωγής των εξετάσεων έχουν πλέον οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Τα ερωτήματα – αιτήματα που αναφέρουμε ανωτέρω εκφράζουν τις ανησυχίες εκατοντάδων νέων συναδέλφων που δεν γνωρίζουν πως, πότε και πού θα συμμετάσχουν, τελικά, στις εξετάσεις για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Τα συνεχή αναπάντητα ερωτήματα και η έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση. Αναμένουμε την αντίδραση των αρμοδίων και δηλώνουμε έτοιμοι και στη διάθεσή τους να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος ……………….Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης…………………Παύλος Σαλονικίδης