Ανακοίνωση της ΕΑΝΔιΘ αναφορικά με αγγελίες περιλαμβάνουσες σεξιστικό περιεχόμενο ή διάκριση βάσει φύλου

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2020,

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας ξεχωριστές αγγελίες από τους δικηγόρους Γ.Χ και Χ.Μ., αναρτημένες σε αρκετά σημεία του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στις οποίες αναγράφεται επακριβώς: «το Δικηγορικό Γραφείο…. αναζητά ασκούμενη δικηγόρο για ουσιαστική άσκηση με αμοιβή…».

Οι αγγελίες αυτές έχουν αναρτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με την τελευταία να είναι προ μηνός, στις 23/06/2020. Τέτοια φαινόμενα σεξισμού εμφανίζονται δυστυχώς και στα δύο φύλα, τόσο ως θύματα, αλλά και ως θύτες. Πιστεύουμε όμως πως οι συνάδελφοι δικηγόροι και ασκούμενοι, και λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης και του ήθους τους, είναι υπέρμαχοι της ισότητας των δύο φύλων και φυσικά αντιμάχονται κάθε περίπτωση διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία, αλλά και γενικότερα.

Είμαστε σίγουροι πως ο δικηγορικός κόσμος εν γένει είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους πρακτικές διάκρισης. Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε με τον πιο αυστηρό τόνο κάθε τέτοιο περιστατικό, δηλώνοντας την λύπη και τον αποτροπιασμό μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο που έχει υπόψιν τους τέτοια περιστατικά και αγγελίες να τις αναφέρει στην Ένωση μας, ώστε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, το οποίο πλήττει κατάφωρα τον κλάδο μας και την επαγγελματική μας υπόληψη.

Η Ένωση έχει ήδη ενημερώσει για το υφιστάμενο ζήτημα που έχει παρατηρηθεί πολλάκις και στο παρελθόν τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, στον οποίο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα έλυνε οριστικά την ύπαρξη ανάλογων φαινομένων στο μέλλον (δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγγελιών υπό την εποπτεία του ΔΣΘ και της ΈΑΝΔιΘ). Επιφυλασσόμαστε, εάν συνεχιστεί η πρακτική αυτή από τους προαναφερθέντες ή άλλους δικηγόρους, να προσφύγουμε σε όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.