Ανακοίνωση σε σχέση με τον αποκλεισμό συναδέλφων από την κλήρωση για διορισμό αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής

Θεσσαλονίκη 28-6-2019,

Προχθές Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, γίναμε κοινωνοί ενός πρωτοφανούς περιστατικού: ασκούμενοι (κατά πλειοψηφία) συνάδελφοί μας, οι οποίοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα και κανονικά την ηλεκτρονική αίτηση προτίμησης για τον διορισμό τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις επικείμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, μέσω του Portal της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, παρελείφθησαν από την σχετική κλήρωση στον Άρειο Πάγο.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν οι εν λόγω συνάδελφοι αναζητώντας το αποτέλεσμα που τους αφορούσε, έλαβαν από την σχετική πλατφόρμα του Αρείου Πάγου, εμφάνιζε την ένδειξη “Δεν βρέθηκε υποψήφιος αντιπρόσωπος δικαστικής αρχής που να αντιστοιχεί στα στοιχεία που δώσατε”. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Αρείου Πάγου, μετά από επικοινωνία ορισμένων συναδέλφων στα πρόσωπα των οποίων ανέκυψε το ζήτημα, απάντησαν ότι οι εν λόγω συνάδελφοι δεν συμπεριελήφθησαν στην κλήρωση, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι ο οικείος δικηγορικός σύλλογος δεν συμπεριέλαβε τα ονόματά τους στον σχετικό κατάλογο των μελών του, τον οποίο απέστειλε στον Άρειο Πάγο, καθώς δεν είναι η αίτηση προτίμησης που έχει σημασία για την συμμετοχή στην κλήρωση αλλά ο κατάλογος μελών που αποστέλλουν οι δικηγορικοί σύλλογοι. Έπειτα από λίγη ώρα, και μετά από επικοινωνία των συναδέλφων με τους υπαλλήλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι οποίοι χειρίζονται το Portal της Ολομέλειας, και μετά την ενημέρωσή τους για το ζήτημα, τα ονόματα των συναδέλφων εμφανίστηκαν στην αναζήτηση της πλατφόρμας των αποτελεσμάτων, ως “μη διορισμένοι”.

Χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, κλιμάκιο της ΕΑΝΔιΘ μαζί με περίπου είκοσι συναδέλφους οι οποίοι αντιμετώπισαν το παραπάνω ζήτημα, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ., ο οποίος δήλωσε ότι ο Δ.Σ.Θ. απέστειλε κανονικά, ως όφειλε, τόσο σε έγγραφη όσο και σε ψηφιακή μορφή, τον κατάλογο των μελών του στον Άρειο Πάγο, και ότι το λάθος με τη μη συμπερίληψη των συναδέλφων αποδίδεται στους χειριστές του Portal της Ολομέλειας, οι οποίοι εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβαν ονόματα δικηγόρων και ασκουμένων δικηγόρων άλλων συλλόγων. Δήλωσε δε ότι ζήτησε να συμπεριληφθούν στην συμπληρωματική κλήρωση οι συνάδελφοι που αντιμετώπισαν το πρόβλημα, οι οποίοι ταυτόχρονα κλήθηκαν να επανυποβάλουν τα στοιχεία τους στον Δ.Σ.Θ., μέχρι σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου και ώρα 13:00.

Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, έχοντας ζητήσει διευκρινίσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (που διαχειρίζεται το portal) και τον Άρειο Πάγο, για το πώς ακριβώς προέκυψε το ζήτημα, αρχής γενομένης από κοινοποίηση σε εμάς ακριβούς αντιγράφου του καταλόγου μελών που απέστειλε ο ΔΣΘ και ο ΔΣΑ, αλλά και εκείνου που παρελήφθη από τον Άρειο Πάγο, Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ΑΜΕΣΗ απόδοση ευθυνών για την ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση (δεδομένου ότι το Portal της Ολομέλειας είναι μία υπηρεσία την οποία άπαντες οι δικηγόροι συνδράμουμε με την επιβάρυνση 0,40 ευρώ σε ΚΑΘΕ γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής που εκδίδουμε). Καλούμε τους ως άνω εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν στο να πέσει άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μάλιστα αφορά σαφώς και την διαφάνεια της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας που ακολουθεί, και κυρίως για ποιο λόγο οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι αν και αρχικά εμφανίστηκαν ως “ανύπαρκτοι” από την πλατφόρμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν της διαμαρτυρίας τους, εμφανίζονται πλέον ως “μη διορισμένοι”. Δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό, και οι αποκλεισθέντες από τη διαδικασία συνάδελφοί μας να έχουν την ευκαιρία να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Κυρίως όμως δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ανάλογο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………….Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα…………………..Ελένη Χατζηγιάννη