Ανακοίνωση σε σχέση με την κατάργηση του «προγράμματος ενίσχυσης επιστημόνων για κατάρτιση» (600 ευρώ)

Θεσσαλονίκη 22-4-2020,

Με σημερινό δελτίο τύπου του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοινώθηκε η έκτακτη κατάργηση του «προγράμματος ενίσχυσης επιστημόνων για κατάρτιση μέσω τηλεκατάρτισης στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του COVID – 19». Υπενθυμίζουμε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από το ίδιο Υπουργείο ως «λύση», μετά την ξαφνική εξαίρεση των επιστημονικών κλάδων από την ενίσχυση των 800 ευρώ, που όλοι ο υπόλοιποι πληττόμενοι επαγγελματίες έλαβαν, οδηγώντας σε εύλογες διαμαρτυρίες τον κλάδο.

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί πλήρη απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ουδέποτε αποτελούσε τίποτα περισσότερο από εμπαιγμό μας. Τα σχετικά κονδύλια, τα οποία υποτίθετο ότι αδυνατούσε να εξεύρει ο κρατικός προϋπολογισμός και αναζητήθηκαν τελικώς από το ΕΣΠΑ, αποδεικνύεται ότι τελικά υπήρχαν. Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την εύλογη εξέλιξη, χρειάσθηκε, εκτός της οργανωμένης διαμαρτυρίας από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, και η δημοσιοποίηση παραμέτρων με έντονη οσμή σκανδάλου, όπως η μηδενική ποιότητα υπηρεσιών των περισσότερων παρόχων («σκόιλ ελικικού» κλπ) και ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων (600 ευρώ στους επιστήμονες, 470 ευρώ/άτομο στα ΚΕΚ).

Μετά και τη νέα αναδίπλωση της Κυβέρνησης, η οποία χάνει πλέον κάθε ψήγμα αξιοπιστίας προς τον κλάδο μας, αποδεικνύεται η ορθότητα και πληρότητα της αρχικής και σταθερής μας διεκδίκησης: καταβολή της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε όλους τους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, όπως άλλωστε έγινε για τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Στην διεκδίκηση αυτή εμμένουμε, ιδίως αφού με κανένα τρόπο δεν δικαιολογείται η καταβολή μειωμένου κατά 200 ευρώ ποσού αποκλειστικά για τους επιστήμονες. Πέραν τούτου, ως Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

Τεκμαίρουμε ότι στην εξαγγελθείσα καταβολή των 600 ευρώ περιλαμβάνονται όλοι οι δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι, όπως ρητά αναφέρεται και στην ανακοίνωση («οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ»). Το σύνολο άλλωστε των συναδέλφων αυτών περιλήφθηκαν στο καταργηθέν πρόγραμμα, κατόπιν επιτυχημένων πιέσεών μας, και ήδη εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους βάσει αυτού.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η καταβολή των 600 ευρώ, κατά τον τρόπο που ανακοινώθηκε σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση του κλάδου μας για τον μήνα Μάιο. Το δε επικείμενο άνοιγμα των διαδικασιών των συναινετικών προσημειώσεων σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με έναρξη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η Ένωση δρομολογεί τις κινήσεις της σχετικά με την διασφάλιση ενισχύσεων υπέρ των δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων, με αιχμή την καταβολή των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………………….Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα……………………………….Ελένη Χατζηγιάννη