Ανακοίνωση κατά της απρόκλητης επίθεσης εκ μέρους παράταξης του ΔΣΘ

Θεσσαλονίκη 27-4-2022,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ένας εκ των συνδυασμών που πολιτεύονται στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

Προκειμένου να υποστηρίξει ότι δήθεν αποκλείστηκαν από την ανακήρυξη φερόμενα μέλη του, αν και ως γνωστόν οι αρχαιρεσίες της ΕΑΝΔιΘ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και χωρίς συνδυασμός, η συγκεκριμένη παράταξη, καταφέρεται μεταξύ άλλων εναντίον της Ένωσης, καταγγέλλοντας αδράνεια και «συνδικαλιστική παρακμή». Παραλείπουν φυσικά να αναφερθούν σε σειρά ενεργειών της Ένωσης για μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο τα τελευταία έτη, πολλές εκ των οποίων συζητήθηκαν και ενώπιον του ΔΣ του ΔΣΘ, παρουσία εκπροσώπων του συγκεκριμένου συνδυασμού. Παραλείπουν επί παραδείγματι να αναφερθούν στις εισηγήσεις της Ένωσης που αφορούσαν την αναστολή καταβολής του παραβόλου συμμετοχής στον Διαγωνισμό Δικηγόρων, την κατάργηση των παραστάσεων των ασκούμενων, την δοσοποίηση της συνδρομής του πάρκινγκ του ΔΣΘ για τους νέους δικηγόρους, για την επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ στα δικαστήρια (πρόγραμμα με την επανεκκίνηση του οποίου, ο ίδιος συνδυασμός είχε εκφράσει ρητά την διαφωνία του) και στην διεκδίκηση αδειών για τους εργαζόμενους σε αυτό, για το οποίο μάλιστα προκαλέσαμε και επερώτηση στην Βουλή, για την ενίσχυση των ασκούμενων στα πλαίσια της πανδημίας (που επίσης ο ίδιος συνδυασμός είχε επίσης διαφωνήσει).

Η ανακοίνωση κορυφώνεται σε καταγγελία για το καταστατικό πλαίσιο της Ένωσης, το οποίο απλώς εφάρμοσε η Εφορευτική Επιτροπή. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αποκρύπτει (ή έστω αγνοεί) τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που η Ένωσή μας εγγυάται και διασφαλίζει. Αποκρύπτει ή αγνοεί ότι ο ισχύων Κανονισμός Λειτουργίας ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, αλλά από την Γενική Συνέλευση των μελών της, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του συνδυασμού αυτού, αφού διανεμήθηκε ως εισήγηση συνοδευόμενη από αναλυτική μνεία των τροποποιούμενων διατάξεων. Αποκρύπτει ή αγνοεί ότι όλοι οι παρόντες ομονόησαν στην ανάγκη διασφάλισης της είσπραξης των συνδρομών, οι οποίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, ώστε να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της Ένωσης από τρίτους παράγοντες. Αποκρύπτει ή αγνοεί ότι η Ένωση επανειλημμένα έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις για την καταβολή των ετήσιων συνδρομών, ιδίως τα τρέχοντα χρόνια που η πανδημία ανάγκασε σε σημαντικό περιορισμό των δράσεών μας, προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά.

Τέλος, η ανακοίνωση φέρεται να αγνοεί ακόμα και το περιεχόμενο των διατάξεων που καταγγέλλει, όπως ακόμα και το ύψος της ετήσιας συνδρομής. Εκ του καταστατικού προβλέπεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, να αποτελεί ο ενδιαφερόμενος οικονομικά τακτοποιημένο μέλος που έχει εγγραφεί έως την ημέρα προκήρυξης της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Αυτή η διάταξη δεν είναι νέα, αλλά ισχύει από το 2013 και εφαρμόζεται ανελλιπώς. Ουδεμία λοιπόν συνέπεια στο δικαίωμα υποψηφιότητάς τους έχει η τυχόν εγγραφή νέων μελών κατά την διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης που έπεται αυτής της προκήρυξης ή και μετά από αυτήν την συνέλευση. Αυτά φυσικά είναι γνωστά στα μέλη του συνδυασμού αυτού, οι οποίοι έχουν υπάρξει πολλάκις υποψήφιοι για του ΔΣ της Ένωσης, αλλά επέλεξαν να απέχουν από την τελευταία ΓΣ.

Το συμπέρασμά μας είναι ότι δυστυχώς ορισμένοι επιλέγουν να πολιτεύονται με ψεύδη και λάσπες. Πιθανά επειδή οι προηγούμενες απόπειρές τους να μετατρέψουν ένα ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό συνδικαλιστικό σωματείο σε κομματικό τους όργανο απέτυχαν. Πιθανά επειδή δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν επί της ουσίας των προσπαθειών μας για μια καλύτερη καθημερινότητα και για πραγματικά ίσες ευκαιρίες όλων των νέων νομικών της πόλης, και γι’ αυτό εμμένουν σε καταγγελτικό λόγο επί προφάσεων. Πιθανά, τέλος, επειδή η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης δεν αναπαράγει εκείνο το φθαρμένο είδος συνδικαλισμού, που χρόνια τώρα βιώνουμε όλοι μας, στα πανεπιστήμια, στους συλλόγους, στην κοινωνία, των κομματικών γραμμών, του ξύλινου πολιτικού λόγου και των διαρκών συγκρούσεων.

 Η Ένωση ήταν και θα παραμείνει απέναντι σε όλα αυτά, συνεχίζοντας να αποτελεί πεδίο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των μελών της. Δεν θα συνεχίσουμε την αντιπαράθεση επί των διαδικαστικών ζητημάτων που επιλέγουν, αλλά καλούμε αυτούς, όπως κάθε συνάδελφο, να εισφέρουν προτάσεις. Δεν θα απαντήσουμε στην πρωτοφανή απαίτηση ορισμένων να είναι υποψήφιοι σε ένα σωματείο που όχι μόνο δεν υποστηρίζουν οικονομικά, αλλά δεν είναι καν μέλη. Δεν θα σχολιάσουμε τις βαθύτερες προεκτάσεις της πρωτοφανούς αυτής απόπειρας ανάμειξης μιας παράταξης του ΔΣΘ στα εσωτερικά της ΕΑΝΔιΘ, οι εκλογές της οποίες διεξάγονται χωρίς συνδυασμούς και με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αντίθετα, θα αφήσουμε το ζήτημα στην κρίση των μελών της Ένωσης, όπως επιτάσσουν οι δημοκρατικές μας αξίες.

Η επιβίωση της ΕΑΝΔιΘ, ως παραταξιακά και κομματικά ανεξάρτητου συνδικαλιστικού σωματείου, είναι στα χέρια όλων μας. Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες της 4/5/2022 θα την διασφαλίσει, όπως και στο παρελθόν.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………………….Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης…………………………Παύλος Σαλονικίδης