Θεσσαλονίκη 27-3-2020,
Από δελτίο τύπου που διένειμε το Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στις 24-3-2020, διαπιστώσαμε πλήρη ανατροπή των έως τότε κυβερνητικών δεσμεύσεων σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των δικηγόρων με ποσό 800 ευρώ, λόγω πλήγματος του κλάδου από τον COVID – 19. Η ανατροπή αυτή, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις έως τότε ρητές δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού περί συμπερίληψης των δικηγόρων στους δικαιούχους της συγκεκριμένης έκτακτης ενίσχυσης, έλαβε χώρα με τρόπο ασαφή και λανθάνοντα, στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα κακογραμμένου δελτίου τύπου.
Η ανατροπή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που το σύνολο των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών, δημοσίων υπηρεσιών, διευθύνσεων αλλοδαπών, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίων έχουν κλείσει προς αποφυγή διάδοσης του COVID – 19, με απόφαση της Κυβέρνησης. Παράλληλα δε έχει επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας, η οποία επιτρέπεται αποκλειστικά για περιοριστικά αναφερόμενους λόγους, με την μετάβαση σε δικηγορικό γραφείο να μην περιλαμβάνεται. Κατά συνέπεια, οι δικηγόροι της χώρας ουδεμία δυνατότητα εργασίας έχουν και ως εκ τούτου έχουν αναστείλει την λειτουργία των γραφείων τους με αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι οι δικηγόροι, αλλά και οι απασχολούμενοι στα δικηγορικά γραφεία ασκούμενοι δικηγόροι, στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στις πάγιες υποχρεώσεις τους (μισθώματα, ΔΕΚΟ, δάνεια κλπ) αλλά ακόμα και να καλύψουν βιοτικές ανάγκες (είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής, φαρμάκων κλπ). Για τον πληττόμενο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, κλάδο, το ποσό των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα αποτελούσε μόνη σανίδα σωτηρίας, παρέχοντας την αναγκαία άμεση «ένεση» ρευστότητας.
Για ακόμα μια φορά, ο κλάδος των δικηγόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διαβιούν με ελάχιστο εισόδημα (πχ μέση αμοιβή «συνεργάτη» 500 ευρώ, επιβάρυνση κατά ποσοστό άνω του 60% με φόρους και εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους), γίνεται ο κλάδος που θίγεται περισσότερο από τις κυβερνητικές αποφάσεις που σχετίζονται με την οικονομία. Υπενθυμίζουμε ότι αν και οι δικηγόροι χαρακτηρίζονται από τις αποφάσεις που σχετίζονται με την έκτακτη ενίσχυση ως «ειδική κατηγορία επιστημόνων», αυτό δεν ισχύει για όλες τις πάγιες υποχρεώσεις μας (ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρων κλπ), όπου αντιμετωπιζόμαστε απλώς ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημειωτέον, ότι οι δικηγόροι αν και καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ με τις μηνιαίες εισφορές τους, δεν θεωρούνται καν δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι, τόσο με την εν γένει στάση τους που επικεντρώνει στις δημόσιες σχέσεις και την ήπια (αν μη φιλική) στάση τους προς την παρούσα κυβέρνηση, όσο και με δημόσιες εμφανίσεις μελών της ηγεσίας τους, τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα ενός δήθεν προνομιούχου κλάδου και δείχνουν να αγνοούν την πραγματικότητα που ισχύει για την πλειοψηφία των μελών, δυστυχώς φέρουν μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, επικεντρώνοντας στην κυβερνητική ευθύνη, τόσο ο τρόπος με τον οποίο επήλθε η συγκεκριμένη ανατροπή από πλευράς κυβέρνησης, όσο και το γεγονός ότι ο κλάδος για ακόμα μια φορά είναι αυτός που περισσότερο απ’ όσο μπορεί καλείται να «βάλει πλάτη», ως μόνιμο υποζύγιο, μόνο οργή μας προκαλούν. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το εναλλακτικό μέτρο που εισηγήθηκαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, ήτοι η παροχή voucher για επιμόρφωση μέσω ΟΑΕΔ για «τηλεργασία», την οποία θεωρούμε απλή κοροϊδία και έρχεται να δημιουργήσει νέα επιβάρυνσή μας με υποχρεώσεις που ενισχύουν τον συνεχή ανταγωνισμό τυπικών προσόντων. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ποσοστό λιγότερο από 20% των δικαστηρίων της χώρας διαθέτουν σχετική ψηφιακή υποδομή, παρά τον πακτωλό ενισχύσεων από την ΕΕ για τον σκοπό αυτό. Η σχετική υποδομή για κτηματολόγια, υποθηκοφυλακεία και δημόσιες υπηρεσίες είναι μηδενική.
Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να σεβαστεί τον εαυτό της και να τηρήσει τις εξαγγελίες της (δια στόματος Πρωθυπουργού) και να προχωρήσει στην άμεση καταβολή της απολύτως αναγκαίας οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως στα χαμηλότερα εισοδήματα και τους ασκούμενους δικηγόρους. Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται αναγκαία η εξέταση κάθε νομικού εργαλείου που έχουν στα χέρια τους Δικηγορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων, προς διασφάλιση τήρησης των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών από τις εκδοθεισόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ
Η Πρόεδρος…………………..Η Γραμματέας
Κατερίνα Τσιαμπέρα………………Ελένη Χατζηγιάννη