Ανακοίνωση για τον Αποκλεισμό της ΕΑΝΔιΘ από τις Εορταστικές Εκδηλώσεις για την Ημέρα των Νομικών

Θεσσαλονίκη 4-10-2019

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, αποτελεί επίσημη οργάνωση εκπροσώπησης των νέων και ασκούμενων δικηγόρων της πόλης, αναγνωρισμένη από φορείς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και από τον Κώδικα Δικηγόρων (α. 14 ν. 4194/2013). Η Ένωσή μας άλλωστε κατά τα χρόνια της δράσης της, με μέλη της την πλειοψηφία των νέων συναδέλφων της πόλης, συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Ενώσεων Νέων Δικηγόρων, την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Δικηγόρων και την Συνέλευση ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει αναπτύξει επίσημη επικοινωνία με πλήθος ιδιωτικών φορέων, το Υπ. Δικαιοσύνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ασφαλώς με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Παρ’ όλα αυτά, με έκπληξη και λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης παρέλειψε για πρώτη φορά την πρόσκλησή μας από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα των Νομικών και ιδιαίτερα από την τελετή υποδοχής και βράβευσης νέων δικηγόρων των εξεταστικών του έτους 2018. Παρά την προφανή μας θέση στην συγκεκριμένη εκδήλωση, δεδομένου άλλωστε ότι θεσμικά εκλήθησαν και πρόσωπα χωρίς συνάφεια με τον επαγγελματικό μας χώρο (όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), παραληφθήκαμε κατά τρόπο που τουλάχιστον παραβιάζει τους κανόνες αβρότητας και το καθιερωθέν πρωτόκολλο.

Ωστόσο, η παράληψη αυτή δεν είναι μεμονωμένη, καθώς η παρούσα διοίκηση του ΔΣΘ έχει επανειλημμένα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, παραλείποντας να συζητήσει με την Ένωση, όπως θεσμικά αρμόζει, ακόμα και όταν διατύπωνε προτάσεις συναφείς με τροποποιήσεις στον θεσμό της δικηγορικής άσκησης. Παράλληλα, η ίδια διοίκηση αρνείται, παρά τα συνεχή αιτήματά μας, να συγκροτήσει την επιτροπή εποπτείας άσκησης, στην οποία εκ του νόμου συμμετέχουμε, και παραπέμπει τα αιτήματά μας για την βελτίωση της καθημερινότητας των ασκούμενων συναδέλφων στις καλένδες. Κατά συνέπεια, παρά τις ειλικρινά καλές προθέσεις που επιδείξαμε κατά την έναρξη της θητείας του νέου ΔΣ του ΔΣΘ, σήμερα θεωρούμε ότι η διοίκηση αυτού σταθερά επιδιώκει τον πλήρη θεσμικό αποκλεισμό μας κατά τρόπο πρωτοφανή και καταδικαστέο.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα…………………Ελένη Χατζηγιάννη