Ανακοίνωση για τις εκλογές της 26ης Μαΐου

Οι τετραπλές εκλογές της 26ης Μαϊου ήταν απ’ όλους αναμενόμενο ότι θα είχαν δυσχέρειες. Προκειμένου να διεξαχθούν, στην πράξη επιστρατεύθηκαν όλοι οι δικηγόροι της χώρας. Απόντων των περισσότερων εκ των κληρωθέντων στις εφορευτικές επιτροπές, χιλιάδες συνάδελφοι κλήθηκαν μόνοι, με αντικρουόμενες και αποσπασματικές πληροφορίες από το Υπουργείο και τους κατά τόπους Εφόρους να αντιμετωπίσουν ουρές εκλογέων που (εύλογα) διαμαρτύρονταν για τις καθυστερήσεις. Και όλα αυτά ενώ ο κλάδος είχε λοιδωρηθεί με fake news περί εξωπραγματικών αποζημιώσεων και αστείων μομφών περί κινδύνου νοθείας.

Στην Θεσσαλονίκη όμως, πέραν τούτων, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατά πλειοψηφία δικηγόροι, ήρθαν αντιμέτωποι, κατά την παράδοση των σάκων, με την άθλια οργάνωση και προσβλητική αντιμετώπιση στο Πρωτοδικείο. Η αναμονή άγγιζε τις 5 ώρες, ορισμένοι από τους παραλαμβάνοντες ήταν ιδιαίτερα προσβλητικοί και βιβλία επιστρέφονταν ακόμα και για επουσιώδεις τυπικές παραλείψεις. Εκατοντάδες συνάδελφοι στιβάχθηκαν, χωρίς νερό ή οποιαδήποτε άλλη προμήθεια, όρθιοι έως τις 9 το πρωί με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να λιποθυμήσουν από εξάντληση και να χρειασθεί ακόμα και συνδρομή ασθενοφόρου. Σαν απάντηση σε όσους διαμαρτύρονταν, καλούνταν αστυνομική συνδρομή. Η συμπεριφορά αυτή ορισμένων εκ των λειτουργών που παραλάμβαναν τους εκλογικούς σάκους, χρήζει άμεσης αναφοράς από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο οποίος όμως και με την σειρά του, δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση αυτή, η οποία ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Ουδείς συντονισμός με τις αρχές του Πρωτοδικείου υπήρξε, ουδεμία συνδρομή στους συναδέλφους που αντιμετωπίζονταν με τον πλέον απαξιωτικό (στα όρια του απάνθρωπου) τρόπο. Δυστυχώς, ακόμα μια φορά, ο ΔΣΘ ήταν απών και όλοι εμείς απροστάτευτοι.

Κατά συνέπεια, συγχαρητήριες ανακοινώσεις από πλευράς τους (προς ποιους;) για την διοργάνωση και το αποτέλεσμα μόνο ως φαιδρές μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντίθετα, η παραίτηση όποιου εκ των μελών της διοίκησης του ΔΣΘ συμμετείχε στον συντονισμό, έπρεπε να έχει ήδη υποβληθεί, αν μη τι άλλο, για λόγους ευθιξίας, την Δευτέρα το πρωί. Ποτέ δεν είναι αργά όμως.

Η Πρόεδρος…………………………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα…………………………………Ελένη Χατζηγιάννη