Ανακοίνωση για την συζήτηση του ΔΣ του ΔΣΘ σχετικά με τον ΕΦΚΑ, κατόπιν αιτήματός μας

Θεσσαλονίκη 13-11-2019,

Την Τρίτη 12-11-2019 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρόντων 20 εκ των 25 μελών του. Η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκε κατά την συνεδρίαση δια πέντε μελών του ΔΣ της, ενώ παρόντες ήταν και περισσότεροι από 20 ακόμα συνάδελφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής.

Δυστυχώς, αν και είχαμε υποβάλει έγκαιρα αίτημα (υπ’ αρ. πρωτ. ΔΣΘ 8808/5-11-2019) προς ΔΣΘ για την συζήτηση του θέματος του ΕΦΚΑ και την λήψη απόφασης υπέρ της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα (και ταυτόχρονα κατά της επαναφοράς ασφαλιστικών κλάσεων βάσει ετών δικηγορίας), ο Πρόεδρος ως αρμόδιο όργανο για την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης, δεν το συμπεριέλαβε σε αυτήν. Όλως περιέργως, αν και το θέμα του ΕΦΚΑ συζητείται εκτεταμένα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ να έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα και την κυβέρνηση να συζητά την μεταρρύθμισή του, το ΔΣ του ΔΣΘ ουδέποτε συζήτησε σχετικά. Μάλιστα, σχετική συζήτηση στο ΔΣ του ΔΣΘ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε πριν την Ολομέλεια 1-3 Νοεμβρίου, αν και περιλαμβάνονταν στην ήδη γνωστή ημερήσια διάταξή της, αλλά ούτε εισήχθη προς επικύρωση η απόφαση της ίδιας Ολομέλειας κατόπιν της συνεδρίασής της, ως είθισται. Τα δεδομένα αυτά μας δημιουργούν εύλογη “απορία” ως προς το σκεπτικό πίσω από τον χειρισμό του θέματος έως την παρέμβασή μας. Άλλωστε η πλειοψηφία των παρόντων μελών του ΔΣ του ΔΣΘ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρακτική αυτή και συμφώνησε με την άμεση συζήτηση του θέματος, όπως απαιτήσαμε, διατυπώνοντας σαφείς υπόνοιες ότι στόχευση ήταν να “θαφτεί”. Αντίθετα, ο Πρόεδρος στην ενημέρωσή του, μας πληροφόρησε ότι το δελτίου τύπου της Ολομέλειας είναι ανακριβές ως προς την απόφαση αποσύνδεσης εισφορών από το εισόδημα για λόγους στρατηγικής. Σημειωτέον, ότι σε συνεδρίαση ΔΣ του ΔΣΘ είναι εφικτό να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, αν δεν διαφωνήσει κανένα παρόν μέλος του.

Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος του ΔΣΘ αρνήθηκε την λήψη απόφασης, επικαλούμενος την αποκλειστική αρμοδιότητά του για τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης, την αρμοδιότητά του να συμμετέχει και να ψηφίζει στην Ολομέλεια ως μονομελές όργανο, χωρίς δέσμευση από προηγούμενη κατευθυντήρια απόφαση του ΔΣ του ΔΣΘ, και ισχυριζόμενος ότι η συζήτηση είναι πρώιμη. Ιδιαίτερα λυπηρό και καταδικαστέο κρίνουμε το γεγονός ότι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, μειοψηφία του συνόλου, προσκείμενοι στον Πρόεδρο, αντιμετώπισαν την Ένωση και τους εκπροσώπους της με ειρωνικά και επιθετικά σχόλια και απαξιώνοντας τις προτάσεις, τις θέσεις και το νομικά κατοχυρωμένο θεσμικό μας χαρακτήρα. Ενδεικτική μάλιστα ήταν η απαίτηση των ιδίων η Ένωση να συνδιαλέγεται ιδιωτικά στο γραφείο του Προέδρου και όχι θεσμικά, ως οφείλει, με επίσημα έγγραφα προς το ΔΣ. Το παράλογο (και εξωθεσμικό) της απαίτησης έγινε αντιληπτό εκ νέου από την πλειοψηφία των συμβούλων του ΔΣΘ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον Πρόεδρό του για το γεγονός ότι δεν τους κοινοποιεί έγγραφά μας.

Κατά συνέπεια απόφαση δεν λήφθηκε, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμβούλων δήλωσε ότι το επιθυμούσε. Αντ’ αυτής όμως, επετεύχθη δέσμευση του Προέδρου του ΔΣΘ για συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης του θέματος του ΕΦΚΑ κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Περαιτέρω δε προέκυψε, μετά την ανάδειξη του θέματος από εμάς και από μερίδα μελών του ΔΣ του ΔΣΘ που το υποστήριξαν, σύμπνοια για την διοργάνωση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς αναγνωρίσθηκε ευρέως η έλλειψη νομιμοποίησης της ληφθείσας απόφασης της Ολομέλειας και η ανάγκη να ακουστεί η γνώμη του συνόλου του σώματος.

Ως Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

  • Καταδικάζουμε συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων που υποβιβάζουν την θεσμική λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ιδίως την επιθετικότητα προς την αντίθετη άποψη και τις θεσμικές εκτροπές που παρατηρήσαμε,
  • Καλούμε το ΔΣ του ΔΣΘ να προχωρήσει σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, άμεσα και με μόνο θέμα την λήψη απόφασης για την πρόταση του Συλλόγου μας σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ),
  • Καλούμε το ΔΣ του ΔΣΘ να λάβει απόφαση υπέρ της αρχής της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα και κατά των ασφαλιστικών κλάσεων με βάση τα έτη δικηγορίας, την δε απόφαση αυτή να εισάγει ως εισήγηση προς έγκριση στην ΓΣ,
  • Καλούμε τους συναδέλφους σε παράσταση κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΘ για την διασφάλιση της λήψης απόφασης για το θέμα, ως δεσμεύθηκε η Διοίκηση.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος………………………..Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα…………………Ελένη Χατζηγιάννη