Ανακοίνωση για την Πρόταση περί Πιστοποίησης Δικηγόρων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ Αθηνών «4. Η διαρκής επαγγελματική κατάρτιση των δικηγόρων αποτελεί κεντρική αποστολή των δικηγορικών συλλόγων και απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δυνητική δημιουργία Κέντρων δια βίου μάθησης από όσους δικηγορικούς συλλόγους το επιθυμούν, που θα αναλάβουν και την εκούσια (προαιρετική) και χωρίς κόστος πιστοποίηση των δικηγόρων ανά τομέα εξειδίκευσης, καθώς και την εν γένει επιμόρφωσή τους σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και στις σύγχρονες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις σε κάθε τομέα δικαίου».

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε ενώπιον του 14ου Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου στις Σέρρες από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ (και της Ολομέλειας), κ. Βερβεσού, και φέρεται ότι εγκρίθηκε από το σώμα των συνέδρων. Ωστόσο, αν και στην ανακοίνωση (αλλά και ανεπίσημα) δεν αναφέρονται λεπτομέρειες, από την ίδια την εισήγηση του Προέδρου του ΔΣΑ, δεν προκύπτει ο «εκούσιος» χαρακτήρας. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση προκύπτει ότι η συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων θα είναι αναγκαία για την προαγωγή δικηγόρων σε παρ’ Εφέταις και παρ’ Αρείω Πάγω αλλά και για την συμμετοχή στις καταστάσεις νομικής βοήθειας.

Η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων στον δικηγορικό κόσμο της χώρας, κατ’ αυτόν τον καινοφανή για τα ευρωπαϊκά πρότυπα και χωρίς κανένα έρεισμα τρόπο, αποτελεί μέτρο απαράδεκτο. Η Ολομέλεια για ακόμα μια φορά, αντί να εστιάζει στην βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων, διασφαλίζοντας αμοιβές «συνεργατών» και ασκουμένων δικηγόρων, καθώς και τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, προχωρά σε νέες (μετά την επιβάρυνση των 0,40 ευρώ ανά γραμμάτιο) δυσμενείς προτάσεις προς το Υπ. Δικαιοσύνης. Μάλιστα η σχετική απόφαση, όπως και προηγούμενες αντίστοιχα επιβαρυντικές, ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή έστω ενημέρωση του κλάδου.

Ως Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης απορρίπτουμε την συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν αποτελεί παρά μια ακόμα προσπάθεια διασφάλισης των προνομίων των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, που αναζητούν προσωπικό εξαρτημένο και χωρίς αυτόνομη επαγγελματική προοπτική, σε βάρος της ευρύτατης πλειοψηφίας των δικηγόρων.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να λάβει αμέσως απόφαση κατά της υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης.

Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων όλης της χώρας σε άμεση κινητοποίηση για την ανατροπή της συγκεκριμένης πρότασης.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος…………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα………………Ελένη Χατζηγιάννη