Ανακοίνωση για την Απαράδεκτη Δημόσια Τοποθέτηση Συναδέλφου

Θεσσαλονίκη 15-7-2022,

Την ώρα που τα τελευταία χρόνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά γυναικοκτονιών, βιασμών, κακοποιητικών και σεξιστικών συμπεριφορών, ένας συνάδελφός μας επιλέγει να προκαλεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι για πρώτη φορά, πιθανά για λόγους προσωπικού του μάρκετινγκ.

Το περιεχόμενο της σκέψης του, την οποία δεν θα αναπαράγουμε, μας δημιουργεί συναισθήματα αποτροπιασμού και αποστροφής. Η ΕΑΝΔιΘ όλο το τελευταίο διάστημα είναι αρωγός στην προσπάθεια εξάλειψης παρόμοιας φύσεως συμπεριφορών, ενημερώνοντας αναλυτικά γι αυτά τα φαινόμενα τον Δικηγορικό Σύλλογο και έχοντας καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας και πειθαρχικού ελέγχου.

Εν προκειμένω αυτό που ζητάμε είναι ξεκάθαρο. Να μην αφήσει ο Σύλλογος αυτού του είδους τις συμπεριφορές να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο. Είναι υποχρεωμένος να δράσει άμεσα κινώντας αυτεπάγγελτα την πειθαρχική διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, και εφαρμόζοντας επιτέλους το πειθαρχικό δίκαιο του Κώδικα Δικηγόρων, όπως άλλωστε απαιτεί σύσσωμο το σώμα.

Δεν πρέπει επουδενί να λησμονούμε το ρόλο μας ως συλλειτουργοί και εγγυητές του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, καθώς και το ρόλο μας ως συνεκτικός κρίκος μεταξύ της κοινωνίας και της δικαιοσύνης. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε οι πρώτοι που με τη συμπεριφορά, το επαγγελματικό μας ήθος και την παρουσία μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι θα αποτελούμε πρότυπα, λειτουργώντας συλλογικά σαν θεμελιώδης πυλώνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που στηρίζεται στον αυτοσεβασμό μεταξύ των μελών της. Σαν ΕΑΝΔιΘ , σαν νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι και σαν κοινωνικά συνειδητοποιημένοι ενεργοί πολίτες δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με σχόλια τέτοιου τύπου, όπως εκείνα που διατύπωσε ο συγκεκριμένος συνάδελφος, ούτε και με κανένα σύστημα που τα ανέχεται.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………Ο Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης…………………..Γιώργος Παπαγεωργίου