Ανακοίνωση για περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους

Αγαπητοί συμπολίτες,

Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί αλλεπάλληλα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών τρίτων χωρών από πρόσωπα που παρουσιάζονται ψευδώς ως δικηγόροι και προσφέρονται έναντι αμοιβής να “νομιμοποιήσουν” την παραμονή τους. Τα πρόσωπα αυτά, αντιποιούμενα την δικηγορική ιδιότητα διαπράττουν ποινικό αδίκημα, εκμεταλλεύονται την ανάγκη και πετυχαίνουν την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών από ανυποψίαστους πολίτες.

Επειδή το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης ενώπιον των διοικητικών αρχών και δικαστηρίων που είναι αρμόδιες για την έκδοση αδειών διαμονής και την διεθνή προστασία (άσυλο) έχουν αποκλειστικά οι δικηγόροι που είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου.

Επειδή τα τρίτα πρόσωπα που αντιποιούνται την δικηγορική ιδιότητα στοχεύουν στην εξαπάτηση των πολιτών αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς προοπτική οποιασδήποτε ενέργειας για την έκδοση νόμιμης άδειας διαμονής στην χώρα.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών τρίτων χωρών συνιστώντας τους τις εξής ενέργειες:

  1. Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό για διεκπεραίωση των υποθέσεων τους σε πρόσωπα που δεν έχουν δικηγορική ιδιότητα.
  2. Πριν από οποιαδήποτε παράδοση προσωπικών τους εγγράφων ή χρημάτων να ζητούν τα πλήρη στοιχεία του δικηγόρου και ιδίως τον αριθμό μητρώου του στον δικηγορικό σύλλογο.
  3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πιθανή αντιποίηση να ενημερώνεται άμεσα ο δικηγορικός σύλλογος και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………………………Η Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα……………………………..Ελένη Χατζηγιάννη