Ανακοίνωση για διαφήμιση ιδιωτικών κολλεγίων από φερόμενη συνάδελφο

Η προώθηση ιδιωτικών κολεγίων και η διαφήμιση πτυχίων νομικής κατά τρόπο που παραπέμπει σε πακέτο καλοκαιρινής προσφοράς για απόδραση τριημέρου θα προκαλούσε στον καθένα την εύλογη δυσαρέσκεια και το αναπόδραστο γέλιο, όχι λόγω αστειότητας, αλλά γελοιότητας.

Δυστυχώς μετά το γέλιο, έρχεται η ντροπή και η απογοήτευση της απαξίωσης, τόσο των σπουδών μας, όσο και του λειτουργήματος που υπηρετούμε, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από μια συνάδελφο (;) και απόφοιτο ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Η προωθητική δημοσίευση, που πραγματοποίησε η Νεφέλη Μεγαλοβασίλη  (NefeliMeg), σε λογαριασμό της στα social media με την οποία διαφημίζει και παρέχει εκπτωτικό ‘’κουπόνι’’ για σπουδές νομικής σε ιδιωτικό κολέγιο μαρτυρά μια επιφανειακή και αφελή αντίληψη για τη σημασία των ακαδημαϊκών σπουδών, η οποία εντελώς ευκαιριακά κλείνει το μάτι στη μερίδα εκείνη του κόσμου που θέλει τα πτυχία ως απλά τυπικά προσόντα, διαβατήρια επιτυχίας όσων δύνανται να τα λάβουν με υψηλά τιμήματα ή κερδίζοντας διαγωνισμούς γνωστών influencers.

Ως δημιουργός περιεχομένου, η Νεφέλη Μεγαλοβασίλη, θα μπορούσε να κοινοποιεί και να μας αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει τις σπουδές των νέων ανθρώπων και τη θέση της για τον αμφίβολης συνταγματικότητας νόμο των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα μας άφηνε αδιάφορες και αδιάφορους.

Ωστόσο, δηλούσα η ίδια Δικηγόρος δεν μπορεί, την ώρα που καθημερινά διεκδικούμε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθημερινότητα του κλάδου μας, να ανεχόμαστε την υποβάθμιση μέσω της προχειρότητας και της ευτέλειας των σπουδών μας, για την κερδοφορία ενός ιδιωτικού κολεγίου και τους διαφημιστές του.

Για το λόγο αυτό, καλούμε ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, τα πειθαρχικά όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να αναζητήσουν στα οικεία βιβλία, που τηρεί ο Δ.Σ.Θ., περί της δικηγορικής ή μη ιδιότητας της Νεφέλης Μεγαλοβασίλη και σε περίπτωση που αυτή συντρέχει στο πρόσωπό της να εξεταστεί εάν η ενέργειά της αυτή, δηλαδή, η προώθηση εκπτώσεων δίκην παζαριού για νομικές σπουδές και των συμφερόντων ιδιωτικού κολεγίου ενέχει πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με την αξιοπρέπεια και το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, την απαξίωσή της προς την κοινή γνώμη, καθώς και κάθε τυχόν άλλης παραβίασης των άρθρων 9 και 10 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος και των άρθρων 40 και 41 του Κώδικα Δικηγόρων.