Θεσσαλονίκη, 15/12/2023
Έχοντας περάσει στη σφαίρα αναμονής των συνεπειών του φορολογικού νομοσχεδίου που εσχάτως υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία τίθεται ευθύς εξαρχής το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.
Η διαφαινόμενη στάση της κυβέρνησης και η μη υποχώρηση της σε φλέγοντα ζητήματα του νόμου δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Ένας νόμος που “τραβάει το χαλί” κάτω από τα πόδια των ελεύθερων επαγγελματιών και υποσκάπτει την επαγγελματική υπόσταση της πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι διαρκείς κινητοποιήσεις και η ανανεούμενη αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων αποτέλεσαν το εφαλτήριο των αντιδράσεων απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, πυροδοτώντας τους αγώνες που ως μαχόμενες και μαχόμενοι δικηγόροι οφείλουμε να δώσουμε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου. Αδιαμφισβήτητα η όλη διαδικασία έλαβε θετικό πρόσημο ως προς την ομαλότητα και την συνέπεια με την οποία διεξήχθη, αφού μάλιστα συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία και το σώμα έλαβε απόφαση για σκλήρυνση του πλαισίου της αποχής.
Από τη μεριά της η ΕΑΝΔιΘ, εκφράζει την θέση και την προσδοκία οι αντιδράσεις γύρω από το πλέον κρίσιμο ζήτημα της επαγγελματικής επικαιρότητας να μην εκπνεύσουν λόγω της ψήφισης του επίδικου νόμου. Άλλωστε η φύση και ο διαρκής χαρακτήρας του δεν αφήνει περιθώρια εγκατάλειψης της προσπάθειας που ξεκίνησε. Ήδη κατά τις προηγούμενες ημέρες συντάξαμε και αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και άρα ψηφίσαντες αυτού του άδικου φορολογικού νομοσχεδίου, στην οποία εκφράζαμε τη βαθιά μας αντίθεση, εκθέταμε τους νομικούς και οικονομικούς προβληματισμούς μας και καλούσαμε σε αλλαγές και περαιτέρω διαβούλευση επί το κειμένου του νόμου.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε κορυφώνοντας το αίτημα αυτό, σε κλήση των παραπάνω βουλευτών- συναδέλφων σε παροχή εξηγήσεων και “απολογία” για αυτή την άδικη στάση που στιγματίζει σωρηδόν τους ελεύθερους επαγγελματίες εν γένει και ειδικά το δικηγορικό σώμα.
Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη την επικείμενη διαμόρφωση και ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα (θέμα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω της πρωτοφανούς συνθήκης που έχει επικρατήσει με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις) καθίσταται σαφές ότι τα μέτωπα διευρύνονται και απαιτούν από όλες και όλους μας εγρήγορση και συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έρχονται να επιβαρύνουν την επαγγελματική δραστηριότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και δη των δικηγόρων, καθιστώντας τους πιο αδύναμους εξ αυτών ως αποδιοπομπαίο τράγο για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Δεν θα ήταν, λοιπόν, κενό γράμμα να τονίσουμε την ανάγκη επιμονής και εξάντλησης κάθε δυνατού μέσου απέναντι στην προσπάθεια ανατροπής και αμφισβήτησης των κεκτημένων του λειτουργήματος και επαγγέλματος μας. Αν θεωρήσουμε την χρονική περίοδο μέχρι την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα ως το μεταίχμιο ανάμεσα σε αυτόν και το νόμο Χατζηδάκη, τότε η ανάγκη άμεσης και ταχείας αναδιαμόρφωσης των μορφών δράσης είναι εν μέρει αναπόφευκτη.
Το εγχείρημα δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο. Είναι όμως αναγκαίο.
Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ
Ο Πρόεδρος ……………..……. Ο Γραμματέας
Γιάννης Τρασανίδης …………………. Γιώργος Παπαγεωργίου