Ανακοίνωση ΕΑΝΔιΘ σχετικά με τις Νέες Προτάσεις για το Ασφαλιστικό

Θεσσαλονίκη 25-1-2016,

Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των επιστημονικών επαγγελματικών ομάδων της χώρας «βελτιωμένες» προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων προτάθηκε:

1) Κλιμακωτή αύξηση εισφορών για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να εξηγείται όμως ο τρόπος καθορισμού των κλιμάκων αυτών αλλά και το ύψος της αύξησης των εισφορών που αντιστοιχούν. Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται καταρχήν κοντά στην αναγκαιότητα ενός συστήματος προοδευτικής κλιμάκωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος να κατανέμονται δίκαια με βάση το εισόδημα των επαγγελματιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι κλίμακες και οι συντελεστές οφείλουν να προσδιοριστούν λεπτομερώς, ενώ κρίσιμη είναι και η σύνδεση με την φορολογία εισοδήματος των επαγγελματιών και ιδίως με την θέσπιση αφορολόγητου ορίου, ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη συνολική επιβάρυνση. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εσφαλμένα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως είναι μειωμένες σε σχέση με το ισχύον σύστημα: Έως σήμερα οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τα έτη επαγγελματικής δραστηριότητας και όχι το εισόδημα. Με βάση αυτό στην πραγματικότητα ελαφρύνονται μόνο όσοι εκτός από 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (που πλέον θα αντιστοιχεί σε 2.707,32 ευρώ έως 4.620 ευρώ εισφορές), βρίσκονται άνω της σημερινής τρίτης ασφαλιστικής κατηγορίας άνω πενταετίας, ήτοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 8 έτη δικηγορίας.

2) Ειδική ρύθμιση για τους νέους επαγγελματίες, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη θα υπολογίζονται για την πρώτη διετία σε ποσοστό 14% και για την επόμενη τριετία σε ποσοστό 17% (αντί 20% για αμφότερες βάσει της προηγούμενης πρότασης) επί του 80% του βασικού μισθού, ήτοι 468 ευρώ τον μήνα (αντί 586 ευρώ τον μήνα βάσει της προηγούμενης πρότασης). Με βάση αυτήν την πρόταση οι νέοι επαγγελματίες της πρώτης διετίας θα κληθούν να καταβάλλουν 1.825,2 ευρώ και της επόμενης τριετίας 1.993,68 ευρώ, υφιστάμενοι ετήσια αύξηση εισφορών κατά 452,84 ευρώ για τα πρώτα δύο, 621,32 ευρώ για το τρίτο και 338,48 ευρώ για το τέταρτο και πέμπτο έτος δικηγορίας. Οι αυξήσεις αυτές είναι αδύνατο να καλυφθούν με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα των νέων δικηγόρων.

Η πρόταση που αφορά στους νέους επαγγελματίες δείχνει ότι η κυβέρνηση αρνείται τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές μας. Εγκλωβισμένη μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της, της προσπάθειας οικοδόμησης εκλογικής πελατείας και των μνημονιακών της υποχρεώσεων, «τσουβαλιάζει» όλους του ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, λαϊκίζοντας για τις «γραβάτες» και βλέποντας παντού υποκινούμενες από την αντιπολίτευση αντιδράσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες μας εξωθεί σε άμεση έξοδο από το επάγγελμα και ανεργία ή μετανάστευση. Για τον λόγο αυτό, ως ΕΑΝΔιΘ είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες της πρώτης 5ετίας και προτείνουμε την διατήρηση της ευνοϊκής ρύθμισης που έως σήμερα ισχύει και παρέχει έκπτωση 50% σε σχέση με την ελάχιστη προβλεπόμενη εισφορά.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ρύθμισης που διασφαλίζει το τρέχον ύψος εισφορών για τους επαγγελματίες πρώτης 5ετίας οφείλει να αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να διατηρήσει την συγκεκριμένη ρύθμιση και ταυτόχρονα τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας που βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου μας, να μείνουν ανυποχώρητοι και σε αυτή την θέση, προστατεύοντας το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του επιστημονικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος…………………………Η Γραμματέας
Μιχάλης Μήττας……………………..Φουλίδου Ανδριάνα