Ανακοίνωση ΕΑΝΔιΘ για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Θεσσαλονίκη 23-4-2016,

Κατατέθηκε στην Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο ο δικηγορικός κόσμος απέχει διαμαρτυρόμενος εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Δυστυχώς με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο τελικώς κατατεθέν νομοσχέδιο όχι μόνο καμία από τις βελτιωτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον κλάδο μας δεν υιοθετήθηκε, αλλά ακόμα και οι πολυδιαφημισμένες “εκπτώσεις” ουσιαστικά αναιρούνται. Συγκεκριμένα, η διασφάλιση μειωμένων ποσοστών υπολογισμού της εισφοράς για την κύρια σύνταξη (14% για τα πρώτα δύο και 17% για τα επόμενα τρία έτη ασφάλισης, αντί 20%) δεν αποτελεί στην πραγματικότητα έκπτωση, αφού σύμφωνα με το α. 39 παρ. 2 του νομοσχεδίου οι διαφορές αποτελούν οφειλή προς το Ταμείο, η οποία πρέπει να εξοφληθεί έως την συνταξιοδότηση. Πρόκειται για απόπειρα εμπαιγμού του δικηγορικού κόσμου και εξαπάτησης των νέων επαγγελματιών, σε μια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης.

Είναι σαφές ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει επιλέξει να συγκρουστεί ευθέως με τον κλάδο μας, αγνοώντας μας επιδεικτικά και ειρωνευόμενος, την στιγμή που προκλητικά εξαιρεί από τις ρυθμίσεις μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας (βουλευτές, αιρετοί αυτοδιοίκησης κλπ). Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι η μορφή διαπραγμάτευσης και διαμαρτυρίας που έχουμε ως κλάδος υιοθετήσει δεν αποδίδει πλέον.

Ως ΕΑΝΔιΘ κρίνουμε πλέον απαραίτητη την συνέχιση της διαπραγμάτευσης επί του παρόντος σχεδίου για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει, παρακάμπτοντας όμως τον συγκεκριμένο Υπουργό, ο οποίος προφανώς δεν επιθυμεί κανένα διάλογο. Περαιτέρω, η κλιμάκωση του αγώνα, δια της κατάργησης του πλαισίου αδειών και του κλεισίματος των θυρίδων (μη έκδοση γραμματίων προείσπραξης, κλείσιμο της εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ολομέλειας) ώστε να μην επιτρέπονται παραστάσεις ούτε για περιπτώσεις παραγραφής, είναι μονόδρομος προκειμένου ο κλάδος να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………………..Ο Γραμματέας

Μιχάλης Μήττας………………………………Αναστάσιος Ξένος