Αίτημα σχετικά με τον Διαγωνισμό Δικηγόρων

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ, απέστειλε την κάτωθι επιστολή για την υπέρμετρη καθυστέρηση του Διαγωνισμού Δικηγόρων:

“Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, 26 ης Οκτωβρίου 3-5, Θεσσαλονίκη, 6934040366, eandith@gmail.com

Προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Βερβεσό.

Κοινοποίηση προς: Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κουτσοχήνα.

Θεσσαλονίκη, 05/01/2021,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ως γνωστόν, ο Διαγωνισμός Δικηγόρων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προκηρύσσεται, σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη, δύο φορές το χρόνο και πραγματοποιείται τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο. Εν προκειμένω, έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Διαγωνισμός Δικηγόρων για το 2020 και είναι γεγονός πως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία καθυστέρηση που οφειλόταν κυρίως στην αργοπορία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού, που “συμπαρέσυραν” την προκήρυξη κάθε επόμενου διαγωνισμού. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο πλέον υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά την επικράτεια.

Είναι, επίσης, γεγονός πως ο πρώτος διαγωνισμός δικηγόρων για το 2020 άργησε να διενεργηθεί λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας. Όλοι κατανοούμε τα οργανωτικά και όχι μόνο προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και φυσικά αναγνωρίζουμε την επιτυχημένη διοργάνωση του προηγούμενο διαγωνισμού εντός, μάλιστα, αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

Σήμερα, όμως, αναμένουμε ακόμα την προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού δικηγόρων. Βάσει του άρθρου 19 παρ. 2 του κώδικα δικηγόρων, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον σαράντα (40) ημέρες από την προκήρυξη μέχρι και την πρώτη ημέρα του διενέργειας του διαγωνισμού. Επομένως, είναι βέβαιο πως ο διαγωνισμός δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο 2020.

Βρισκόμενοι, λοιπόν, αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση σαν Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης έχουμε την υποχρέωση να επισημάνουμε τα εξής : Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν συμπληρώσει τους απαραίτητους δεκαοχτώ μήνες της άσκησης τους από τον Αύγουστο ή και τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα έχουν συμπληρώσει συνολικά πάνω από είκοσι τέσσερις (24) μήνες άσκησης μέχρι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον τριάντα μήνες μέχρι να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πράγμα που συνεπάγεται πως θίγεται άμεσα το δικαίωμα της πρόσβασής τους στο επάγγελμα, αφού η διάρκεια του χρόνου άσκησης έχει θεσμοθετηθεί στο δεκαοχτάμηνο. Τριάντα (30) μήνες στο καθεστώς του ασκούμενου δικηγόρου, ένα καθεστώς τα τεράστια προβλήματα του οποίου έχουμε αναδείξει ουκ ολίγες φορές ενώπιον του ΔΣΘ και των αρμόδιων Υπουργείων. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων περί του πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και ποια τα σχέδιά τους επ’ αυτού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε, τη δυσκολία της διοργάνωσης του Διαγωνισμού εν μέσω πανδημίας.

Θεωρούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη, με βάσει πάντοτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις κυβερνητικές αποφάσεις περί lockdown, ο επόμενος διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Κάθε καθυστέρηση, μικρή ή μεγάλη, αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην είσοδο των ασκουμένων στην αγορά εργασίας και αποτελεί εμπόδιο στη, συνταγματικά κατοχυρωμένη, επαγγελματική τους ελευθερία. Άλλωστε, η περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ακόμα περισσότεροι υποψήφιοι στον ίδιο διαγωνισμό, δυσκολεύοντας τη διοργάνωσή του ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν πως αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει με τη διενέργεια του παρόντος διαγωνισμού δεν πρέπει να μετακυληθεί και στη διενέργεια των επόμενων διαγωνισμών. Με άλλα λόγια, η καθυστέρηση διενέργειας του δεύτερου Διαγωνισμού Δικηγόρων του 2020 δεν πρέπει να επηρεάσει, στο μέτρο του δυνατού, τους επόμενους διαγωνισμούς του 2021. Ειδάλλως, όλο και περισσότεροι ασκούμενοι δικηγόροι θα συμπληρώνουν πολύ μεγαλύτερο διάστημα άσκησης από το προβλεπόμενο έως ότου λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τέλος, όλοι οι προαναφερθέντες ασκούμενοι δικηγόροι έχουν μείνει δίχως οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Έχουν παραμείνει για πάρα πολύ καιρό στο προβληματικό καθεστώς της άσκησης, με πενιχρές ως γνωστόν, αμοιβές ή και χωρίς αμοιβές τους τελευταίους μήνες, αφού πολλά δικηγορικά γραφεία αναγκάστηκαν να «αναστείλουν την λειτουργία τους» με το κλείσιμο των δικαστηρίων. Επίσης, θεωρούμε πως από τους συμμετέχοντες, τουλάχιστον στον επόμενο διαγωνισμό, δεν θα πρέπει να ζητηθεί παράβολο συμμετοχής, καθώς ένα παράβολο ύψους εξήντα πέντε (65) ευρώ, όπως ίσχυε ως τώρα, είναι τουλάχιστον επαχθές για ασκούμενους με μέσο όρο αμοιβών τα 150-200 ευρώ το μήνα.

Εν όψει όλων των ανωτέρω ζητάμε:

1. Να υπάρξει ενημέρωση στο σώμα ως προς τα σχέδια των Δικηγορικών Συλλόγων για τη διενέργεια του επόμενου Διαγωνισμού Δικηγόρων.
2. Να διενεργηθεί ο επόμενος Διαγωνισμός Δικηγόρων αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και τα δεδομένα του κορωνοϊού στη χώρα και τη Θεσσαλονίκη, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
3. Να μην επηρεάσει ο επόμενος Διαγωνισμός Δικηγόρων την διενέργεια των Διαγωνισμών Δικηγόρων του 2021.
4. Να μην απαιτηθεί η καταβολή παραβόλου συμμετοχής στο Διαγωνισμό, ως ένα μέτρο στήριξης ασκουμένων δικηγόρων και μελλοντικών δικηγόρων.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος……………………………Ο Γραμματέας

Τρασανίδης Γιάννης………………..Σαλονικίδης Παύλος”