Aίτημα σχετικά με την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 25/06/2020,

Η Ένωση, κατόπιν έκτακτης ομόφωνης απόφασης του ΔΣ, κατέθεσε το κάτωθι έγγραφο στον ΔΣΘ, προκειμένου να παρέμβει για την βελτίωση των συνθηκών στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Όπως γνωρίζετε, οι δημόσιες υπηρεσίες, μετά το τέλος της καραντίνας, άνοιξαν σταδιακά και περιορισμένα, με τα κτηματολογικά γραφεία να ανοίγουν με ραντεβού για την πραγματοποίηση έρευνας μέσω υπολογιστή και μεγάλους χρόνους αναμονής για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Κτηματολογίου, όπως την κατάθεση διαφόρων αιτήσεων. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης η πολύωρη αναμονή στην ουρά έχει γίνει ανυπόφορη. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες μιας απαράδεκτης εικόνας συνωστισμού και ταλαιπωρίας συναδέλφων και πολιτών στα κτηματολογικά γραφεία βιώνοντας μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού φαίνεται να λειτουργούν αποθαρρυντικά προς στην εξυπηρέτηση όλων μας από τις ως άνω υπηρεσίες ενθαρρύνοντας περαιτέρω την επιβάρυνση που συλλογικά υφιστάμεθα καθώς και τις καθυστερήσεις. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως ακόμα και για τη διεκπεραίωση απλών, ολιγόλεπτων υπό κανονικές συνθήκες διαδικασιών (βλ. έκδοση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος ή κτηματολογικού φύλλου) απαιτείται ιδιαίτερα δυσανάλογη αναμονή στον προθάλαμο των αντίστοιχων υπηρεσιών με ουρές εκατοντάδων ατόμων να σχηματίζονται περιμένοντας να εξυπηρετηθούν για ώρες.

 Σε όλη  αυτή τη δυσμενή κατάσταση καθόλου χρήσιμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση ορισμένων υπαλλήλων του Κτηματολογίου που αδυνατούν να ρυθμίσουν την έκτακτη ανάγκη που προκύπτει και επιβαρύνουν περαιτέρω με τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά τους την κατάσταση. 

Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν την κατάσταση. Ιδιαίτερα για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους που συχνά επωμίζονται την τακτοποίηση αυτού του είδους των υποθέσεων η υφιστάμενη πραγματικότητα τους αναγκάζει να ξοδεύουν μεγάλο μέρος της εργασιακής τους καθημερινότητας αναμένοντας σε ουρές άσκοπα για διαδικασίες που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται έγκυρα και αποτελεσματικά με λιγότερο χρονοβόρους εναλλακτικούς τρόπους.

Ζητάμε ενημέρωση πρωτίστως για το εάν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης γνωρίζει την προβληματική κατάσταση που βιώνει καθημερινά μεγάλο μέρος των συναδέλφων και σε δεύτερο επίπεδο επιθυμούμε να μάθουμε σε ποια βήματα θα προχωρήσει για την αντιμετώπιση αυτής λαμβάνοντας μέτρα προς βελτίωση της και πότε. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να λειτουργούν ως μία ιδανική αφορμή για να αναδειχθούν οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης που καθημερινά συναλλασσόμαστε, δεν μπορούμε να ανεχτούμε όμως ότι υπό το πρόσχημα της πανδημίας πρέπει να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε δυσμενείς και δυσλειτουργικές καταστάσεις χωρίς συλλογικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση τους. 

Πιο συγκεκριμένα αιτούμαστε: 

–  Ενημέρωση από Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης επί των αναγγελθέντων μέτρων περί δυνατότητας πραγματοποίησης έρευνας από το γραφείο του κάθε δικηγόρου και άμεση επίσπευση τους.

– Δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων, όπως αιτήσεων για απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

– Αύξηση ωραρίου λειτουργίας ταμείων και υπολογιστών έρευνας, τουλάχιστον προσωρινώς μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πραγματοποίησης έρευνας από το γραφείο του κάθε δικηγόρου.

Αναμένουμε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προς επίλυση των ως άνω προβλημάτων.

Το παρόν να εισαχθεί προς συζήτηση ως κατεπείγον αίτημα προ ημερησίας διατάξεως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης της 25ης Ιουνίου 2020 και να διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

O Πρόεδρος…………………….O Γραμματέας

Γιάννης Τρασανίδης………………..Παύλος Σαλονικίδης”