Αίτημα για την χρήση εξουσιοδοτήσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ, υποβλήθηκε το κάτωθι αίτημα ενώπιον του Συμβουλίου Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, κοινοποιούμενο στον ΔΣΘ και στα δικαστικά καταστήματα της πόλης:

Θεσσαλονίκη, 29/07/2020,

Αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός ότι καθημερινώς, πολλοί συνάδελφοι ασκούμενοι δικηγόροι, έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της νομιμοποίησής τους ενώπιον των γραμματειών των δικαστηρίων. Η τήρηση της προϋποθέσεως επίδειξης και ταυτόχρονης χορήγησης εξουσιοδότησης στην γραμματεία εκάστου γραφείου, για την χορήγηση οποιουδήποτε εγγράφου, αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην ουσιαστική άσκηση και πραγμάτωση των ανατιθέμενων εργασιών τους από τους εντολείς τους.      

Άλλοτε το αντίγραφο μιας γενικής εξουσιοδότησης, ή ακόμη και ειδικής, καθυστερεί από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόληψης του εγγράφου, ενώ αρκετές φορές φτάνει μέχρι το σημείο της άρνησης στη δικαιολογητική βάση της δήθεν ελλείψεως εξουσιοδότησης ή μη πλήρως ορισμένης αυτής (παροχή ειδικής εξουσιοδότησης). Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε άπραγοι στα γραφεία, μη έχοντας ολοκληρώσει την εργασία την οποία αιτηθήκαμε. Όπως αρκετές φορές επιστρέψαμε πάλι πίσω στη γραμματεία με μια επικαιροποιημένη ή δήθεν πιο ορισμένη εξουσιοδότηση, έχοντας απωλέσει σημαντικό χρόνο στο μεταξύ.

Διαπιστώνουμε μια γενικότερη αμφισβήτηση της ιδιότητας μας ως ασκούμενων και νέων δικηγόρων, που εμποδίζει την διεκπεραίωση των εργασιών μας από συγκεκριμένες γραμματείες

Προς τη λύση του προβλήματος, αντιλαμβανόμενοι πως το θέμα συνδέεται στενά με ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ταυτοποίησης του προσώπου που ζητεί την απόληψή οποιοδήποτε εγγράφου, αιτούμαστε:

 Α) Να ζητείται από τις εκάστοτε γραμματείες στο δικαστικό μέγαρο μόνο γενική εξουσιοδότηση από τον ασκούντα δικηγόρο προς τον ασκούμενο δικηγόρο.

Β) Να φροντίσουν αναλόγως οι υπεύθυνοι κάθε Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ώστε να μην απαιτείται κάθε φορά να αποδεικνύεται η σχέση ασκούντος δικηγόρου και ασκουμένου.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Τρασανίδης Γιάννης……………….Σαλονικίδης Παύλος