Αίτημα ΕΑΝΔιΘ προς το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Δικηγόρων

Κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ απεστάλη στο Υπ. Δικαιοσύνης αίτημα σε σχέση με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τελευταίου Διαγωνισμού Δικηγόρων. Το αίτημα έχει ως εξής:

“Αίτημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινοποιούμενο προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Θέμα: Δικηγορικές εξετάσεις

Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 2020,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, βάσει του άρθρου 19 παρ. 1 και παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων, «Ο διαγωνισμός των υποψήφιων δικηγόρων είναι πανελλήνιος και διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλες τις έδρες των εφετειακών επιτροπών. Ο διαγωνισμός διενεργείται δύο φορές το χρόνο τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο». Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλές καθυστερήσεις στη διενέργεια του διαγωνισμού. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται πρωτίστως στη μη έγκαιρη διόρθωση των γραπτών εξεταζόμενων και αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για τους οποίους η διενέργεια των εξετάσεων θα γίνεται πλέον από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Σημειωτέον, πως οι καθυστερήσεις στις διορθώσεις των γραπτών και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προκαλούσε καθυστέρηση και στη διενέργεια του επόμενου χρονικά διαγωνισμού, καθώς βάσει του Κώδικα Δικηγόρων, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 40 ημερολογιακές ημέρες από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ενός διαγωνισμού, ώστε να πραγματοποιηθεί ο επόμενος.

Αποκορύφωμα των καθυστερήσεων αυτών, που οφειλόταν βέβαια και στα πρωτόγνωρα γεγονότα της πανδημίας και του lockdown, ήταν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εξετάσεις δικηγόρων για το 2020 στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι και την κατάθεση της παρούσης δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των ως άνω εξετάσεων. Θεωρούμε πως τα αποτελέσματα πρέπει να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό, το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες εξετάσεις μέσα στο 2020 και να σεβαστούμε το γεγονός πως οι καθυστερήσεις αυτές βλάπτουν καθημερινώς τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει προ πολλού τους 18 μήνες της άσκησης.

Ταυτόχρονα, οι εξετάσεις αυτές, έρχονται να πραγματοποιηθούν σε μία περίοδο κατά την οποία το 2 ο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση και η κατάσταση χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Αποτελεί πρόκληση και η έγκαιρη διεξαγωγή των εξετάσεων και η τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Για όλα τα παραπάνω αιτούμαστε:
Α) Την άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εξετάσεων.
Β) Την έγκαιρη και με τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων διεξαγωγή των επόμενων εξετάσεων μέσα στο 2020.

Με εκτίμηση,”

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

O Πρόεδρος…………………….O Γραμματέας
Γιάννης Τρασανίδης………………..Παύλος Σαλονικίδης